Hayatta Kal Derneği, ani kalp durma vakasında herkesin yapabilecekleri ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla, 27 Eylül Cumartesi günü İstanbul Ortaköy Meydanı’nda “Toplu Kalp Masajı” yaptı. Türkiye Finans desteğiyle ikincisi gerçekleşen Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinliği’nde ani kalp durmasında ilkyardım olarak yapılabilecek doğru müdahale, insan maketleri ile uygulamalı olarak  gösterildi.

Dernek Başkanı Doç. Dr Mutlu Vural, Yaşam Kurtarma Zinciri ile kamuoyunu bilgilendirmeyi hedeflediklerini belirterek; “Hastane dışında ani kalp durmalarına anında ve doğru müdahale edilememesi sonucu,  yılda 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Anında ve doğru müdahale ile herkesin hayat kurtarma olanağı var. İstanbul’da ilk olarak Temmuz ayında İstiklal Caddesi’nde başlattığımız etkinlerimize önümüzdeki günlerde de devam edeceğiz” dedi. Temel Yaşam Kurtarma Zinciri adımlarını öğrenerek ani kalp durması geçiren hastaların %50-60 oranında hayata döndürülebileceğini ifade eden Vural, “İçinde yaşadığımız topluma, belki yanı başımızda olduğu yere yığılacak sevdiğimiz insanlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek adına her yetişkin birey ani kalp durmasını 30 saniyede tanıyabilmeli, derhal 112’yi aradıktan sonra aralıksız kalp masajı yapmayı öğrenmelidir” dedi.

Türkiye Finans’ın Genel Müdürü Derya Gürerk etkinlikle ilgili olarak, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık konularına dikkat çekmeye yönelik çalışmalarımıza bir yenisini eklemekten mutluyuz. Özellikle ilk yardım ve ilk müdahalede halkın bilinçlendirilmesinin toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Hepimizin kolayca yapabileceği doğru ve anında müdahaleler sayesinde birçok vatandaşımızın hayata tutunmasını sağlayabiliriz. Türkiye Finans olarak Hayatta Kal Derneği’ne destek vererek Toplu Kalp Masajı etkinliğinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Toplum bilincini artırmaya yönelik bu ve benzeri etkili çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Ani kalp durması ile ilgili gerçekler:

   - Amerika ve Avrupa ülkelerinde her 100 ani kalp durması vakası gelişen hastadan beş ila 15’i tekrar hayata döndürülürken ülkemizde aynı durumda başarı oranı yalnızca yüzde 1 seviyelerinde.
 
   - Ani kalp durmasında müdahale edilmeyen her dakika yaşama şansı yaklaşık yüzde 10 azalıyor. 
 
   - Sadece üç dakika sonra beyin ölümü başlıyor ve 10 dakika sonra hayatta kalma şansı neredeyse tükeniyor. Bu sebeple sağlık ekiplerinin hasta yanına henüz ulaşmadığı, ani kalp durmasının ilk dakikalarında toplum tarafından aralıksız kalp masajına başlamak altın değeri taşıyor.
 

Temel Yaşam Kurtarma Zinciri Adımları Neler? Kimler Sorumlu?   

      1.    Adım: TOPLUM -112'yi aramak;

      2.    Adım: TOPLUM - Temel Yaşam Desteği ya da Aralıksız Kalp Masajı yapmak;

      3.    Adım: TOPLUM - Otomatik Eksternal Defibrilator veya Otomatik Kalp Şok Cihazı kullanmak;

      4.    Adım:  SAĞLIK ÇALIŞANI - Ambulans 

      5.    Adım: SAĞLIK ÇALIŞANI - Hastane

 

 

Detaylı bilgi için;

HAYATTA KAL DERNEĞİ

www.hayattakal.org.tr

Şirinevler Mah. Mahmutbey Cad. Onur Sok. No: 16 Bahçelievler-İstanbul
Tel: 0212 211 01 10 Fax: 0212 213 21 11