Gıda zehirlenmesi, aşırı yağlı gıdalar ve kullandığınız ilaçlar ishale sebep olabilir. Beslenmenize dikkat ederek ishalin üstesinden gelebilirsiniz.

İshal, özellikle yaz mevsiminde bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülen bir rahatsızlık. İshalden korunmak için ilk olarak sıcak yaz aylarında öğle saatlerinde dışarı çıkmayarak bir önlem alabilirsiniz.

Birtakım gıdalara karşı vücudun herhangi bir durumda reaksiyon göstermesi, bazı yiyeceklerin aşırı tüketimi ile her yaştan birey ishale yakalanabiliyor. İshalin tedavisi için birkaç günlük beslenme düzeninizi değiştirerek eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Eğer sıklıkla yediğiniz bir gıdadan ya da sürekli kullandığınız bir ilaçtan dolayı ishal olduğunuzu düşünüyorsanız bunları tüketmeyi hemen bırakabilirsiniz.

Ayrıca hastalık süresince günlük beslenmeniz içinde kahve, süt ve süt ürünleri, yüksek lif oranına sahip gıdaları tüketmemeye özen göstermelisiniz. Bu yiyecek ve içecekler, metabolizmayı hızlandırdığı ve bağırsaklarda gaz yaptığı için durumunuzu daha kötüleştirebilir.

İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir?
İshalden kurtulabilmek için öncelikle yağlı gıdalardan uzak durmalı, birkaç gün yağsız pişirilmiş katı gıdalar tüketmelisiniz. Pirinç lapası, haşlanmış patates ve haşlanmış havuç gün içinde sık sık tüketebileceğiniz yiyecekler.

Özellikle muz, ishal tedavisinde önemli bir meyve; sağlığınıza kavuşana kadar günde birkaç tane muz yiyebilirsiniz. Ayrıca günde 2-3 kez limon suyu içmek, 2-3 adet sarımsak yemek, ishalin sebep olduğu patojenleri ve bakterileri öldürür. Eğer limonu tek başına tüketmekte sıkıntı çekiyorsanız bir litre suyun içine 3 limonun suyunu ekleyerek sık sık içebilirsiniz. Rahatsızlığınız boyunca sık sık su içmeniz gerekebilir. Bu sebeple limonlu su da sizin için iyi bir alternatif olacak.

İshale iyi gelen bitkiler nelerdir?
Gün içinde bazı bitkilerin çayını demleyerek ishalden hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Bunlardan en pratiği siyah çaydır. Koyu demlenmiş bir bardak çay içmenin, ishale iyi geldiği bilinir.

Bir miktar ada çayını bir litre suda kaynatarak gün içinde ara ara içebilirsiniz. Ada çayı içmek, ishal sebebiyle bağırsaklarda bulunan gaz sancılarını da gidererek rahatlamanızı sağlar. Gül yaprakları, çay gibi kaynatılıp içildiğinde ishale iyi gelen bir başka bitki. Zencefil çayı yaparak da hem ishali tedavi edebilir hem de vücudunuzun kaybettiği suyu hızlı bir şekilde geri kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca zencefil çayına limon ekleyerek ikisini birlikte tüketebilirsiniz.

Son olarak size önerimiz ishal olduğunuzu fark ettiğinizde öncelik olarak bir doktora görünmeniz ve verdiğimiz bilgileri sadece ek tedavi olarak uygulamanız. 

yemek.com