1-7 Nisan Kanser Haftasında Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğüne Türkiye Derecesi ödülü.

Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü 2016 yılı Serviks Kanseri ve Kolon Kanseri taramalarında Türkiye derecesi elde etti.

Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü Serviks kanseri taramasında Türkiye 1.si  Kolon kanseri taramasında Türkiye 2. si olarak büyük bir başarı elde etti.

Taramalar sonucunda elde edilen başarı sonrası Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan tarafından Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğüne Kanser Tarama Ödülü takdim edildi.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan, Erzincan olarak 2016 yılı Serviks Kanseri ve Kolon Kanseri taramalarında Türkiye derecesi elde ettik. Bu başarıdan dolayı öncelikle çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca elde ettiğimiz bu başarı sonucunda Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan tarafından, kurumumuza 2016 yılı Kanser Tarama Ödülü layık görülmüştür. Dedi.

Ayrıca Dr. Turan, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak kanserin önemine vurgu yaptı.

Turan açıklamasında: “ Kanser, dünya genelinde giderek artan bir halk sağlık sorunudur ve toplumlarda önemli boyutta sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserlerin önemli bir kısmının önlenebilir olması erken teşhisin önemini de ortaya koymaktadır.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Erkeklerde en sık akciğer ve prostat kanseri görülürken, tütüne bağlı kanserlerde de giderek artış görülmektedir.

Kadınlarda ise en sık meme kanseri görülmekte olup, kanser hastası kadınların dörtte birini oluşturmaktadır. Bir yıl içinde toplam 17 binden fazla kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur.

“Ulusal Kanser Haftası” olan 1-7 Nisan tarihlerinde kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan tarama programlarının herkese ulaşmasını sağlamak amacıyla faaliyetler yürütülmektedir.

Toplumdaki bireylerin en az üçte biri yaygın görülen kanser türlerinden daha sağlıklı beslenerek, tütün ürünlerinden uzak durarak, fiziksel aktivite yaparak ve alkol kullanımını azaltarak korunabilirler. Ayrıca zararlı güneş ışınlarından korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da azaltılabilmektedir.

“Erken teşhis hayat kurtarır” sloganıyla kanserde erken tanı programlarının, toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini ve farkındalığını artırması hedeflenmektedir. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için hastalık tarama programları yürütülmektedir. Bir tarama programının başarıya ulaşabilmesi için toplum tabanlı olması ve hedef nüfusun %70’ni kapsaması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığımızın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 208 adet KETEM mevcuttur. İlimizde 2010 yılında açılmış olan Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezimizde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması ve halk eğitimleri ile kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir.

Meme kanseri için 40-70 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri,

Kadın genital kanseri (Rahim ağzı kanseri) için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmaları,

Kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir gaitada gizli kan baktırmaları gerekmektedir.

Erzincan Erken, Teşhis ve Tarama Merkezimizde 2016 yılı boyunca 3107 kadına mamografi çekilmiş, 6926 kadına smear testi uygulanmış, 11064 kişiye kalın bağırsak kanser taraması yapılmıştır.

Ülke genelinde 2016 yılı rahim ağzı tarama sıklığı %39,7 iken ilimizde %75,9

Kalın bağırsak kanseri taraması sıklığı %16,8 iken ilimizde %51,6

Meme kanseri taraması sıklığı %8,5 iken ilimizde %18,4’dür.

Bakanlığımızın Kanser Daire Başkanlığınca yürütülen kanser taramaları programında ilimiz rahim ağzı kanseri taramalarında Türkiye birinciliğine, kalın bağırsak kanser taramalarında Türkiye ikinciliğine sahiptir. Bakanlığımız tarafından 1-7 Nisan Kanser haftası dolayısıyla ilimize tahsis edilmiş olan içerisinde mamografi ve diğer tarama araç gereçlerinin de bulunduğu “Gezici Kanser Tarama Aracı” ile merkez ve ilçelerde toplum tabanlı kanser taraması çalışmalarımızı hızlandırmış bulunmaktayız. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. İlimizde ulaştığımız bu başarı için başta Sağlık Bakanlığımıza, Valiliğimize, sahada görev yapan tüm sağlık çalışanlarımıza ve tarama programlarımıza duyarlılıklarından dolayı tüm vatandaşlarımıza teşekkür ederiz.” Diye konuştu.