GAZİANTEP - (AA) - UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen Gaziantep'in tescilli lezzetlerinden "beyran" bağışıklık sistemini güçlendirerek adeta hastalıklara derman oluyor.

Çok yüksek ateşte pişirilmesinin yanı sıra içindeki kuzu eti, baharat ve bol sarımsakla ağızları tatlandıran beyran, şifa niyetine de içiliyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Araz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyranın nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğini söyledi.

Beyranın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkati çeken Araz, "İçerisindeki kırmızı biber, sarımsak ve limon, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarının atlatılmasına destek sağlıyor. Nasıl ki daha önceleri hasta olduğumuzda annelerimiz et suyu, tavuk suyu çorbası yaparlardı. Bu da aynı şekilde hastalıklara iyi geliyor. Özellikle içindeki malzemelerin bağışıklık artırıcı etkisi oluyor. Gaziantep'te yaz, kış tüketiliyor ama kışın daha etkili oluyor." dedi.

"Şifa bulmak niyetiyle gelenler oluyor"

Beyran ustası Mehmet Yozbatıran ise özellikle kış aylarında çok tüketilen beyranın haşlanmış kuzu eti ve pirinçle yapıldığını anlattı.

Beyranın bol sarımsak ve baharatla daha da lezzetli hale geldiğini vurgulayan Yozbatıran, şunları söyledi:

"Osmanlı döneminden kalma çok eski bir yemektir. Gaziantep'e özgüdür. Kışın daha çok talep oluyor. Yaz aylarında da yurt dışından özellikle hafta sonları şehir dışından beyran yemek için gelenler oluyor. Lezzetli, harika olduğunu söylüyorlar. Asıl vitamin, kalsiyum suyumuzda. Kemik ile et 8-9 saatte pişer. Doktorlar bile beyran, kelle paça yeme tavsiyesinde bulunuyor. Şifa bulmak niyetiyle gelenler oluyor. Burada bol acılı beyran yedikten sonra rahatlayıp gidiyorlar. Biz burada şifa dağıtıyoruz. Beyranı ilk kez yiyenler, daha önce böyle biz lezzet tatmadıklarını söylüyorlar. Ne kadar usta olursan ol, bu işi sevmezsen lezzet veremezsin. Biz sevgimizi de katıyoruz."

"Özlüyorum"

Fahri Savcılı ise Almanya'dan geldiği belirterek "Gaziantepliyim. Almanya'da yaşıyorum. Buraya gelir gelmez ilk işim beyran yemek oluyor. Yaz kış benim için vazgeçilmez. Sağlığa faydalı olduğunu söylüyorlar. Hep özlüyorum. Almanya'daki arkadaşlarımıza da Gaziantep lezzetlerinden bahsediyoruz." diye konuştu.

Ruşen Yılmaz ise beyranı çok lezzetli bulduğunu ifade ederek özellikle soğuk havalarda limon suyuyla tüketmenin faydasını gördüğünü vurguladı.

Kırgızistan'dan gelen Tolkun Abikeeve de Gaziantep mutfağına ait lezzetleri ilk kez tattığını ve çok beğendiğini, özellikle kebabı çok sevdiğini kaydetti.