Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettirmesi grip hastalıklarını da yanında getirdi. Erzincan Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Vildan Fırat hastalık başlamadan tedbir alınması gerektiğini hastalık başladıktan sonra bol sıvı tüketilmesi ve hekime gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Erzincan Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Vildan Fırat “Bir kış hastalığı olan grip, en sık Aralık Ocak ve Şubat aylarında zirve yapıyor. Hastalığı kolay atlatmak için uygulanacak tedavi kadar, hastalanmamak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutacak önlemler almak gerek. Hastalık belirtilerini göstermeden tedbir almakta fayda var. Grip özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş ve üzeri kişiler, gebe ve kronik hastalığı olanlarda tedbir alınmazsa daha ağır seyredebilir. Astım kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalarının altta yatan hastalıklarının seyri kötüleşebilir. İstirahat etmek hastalığın daha hızlı iyileşmesini sağlar. Antibiyotik ve vitamin kurtarıcı değil, bol bol sıvı alınmalı, Tedavi sırasında sıvı alımı arttırılmalı. Sigara dumanından korunmalı. Serum fizyolojik ile burun temizlenmeli. Hafif ateş varsa ağrı kesici ve ateş düşürücü analjezik ilaçlar alınabilir. Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açar. Bu yüzden antibiyotik sadece doktor önerisi ile kullanılmalı ve bu durumlarda mutlak suretle bir hekime baş vurulmalıdır” diye konuştu.
    Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Gripten korunmada basit ama etkili kurallarını ise şu şekilde sıraları; “ Eller sık sık yıkanmalı. Havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak durulmalı. Mevsime uygun giyinmeli. Kalın bir kat değil, ince ince birkaç kat giyinmek daha koruyucu. Salgınlardan korunmak için kalabalık ortamlara girmekten kaçınılmalı. Kalem, kitap, bilgisayar ve bardak gibi özel eşyalar ortak kullanılmamalı. Mendiller tek kullanımlık olarak tüketilmeli. Bol miktarda meyve, sebze ve su tüketilmeli. Düzenli uyunmalı” dedi.