SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındakilerin dışında, sosyal güvencesi olmayan ve Yeşil Kart uygulamasından yararlanamayanları kapsayan genel sağlık sigortası gelir testi için Erzincan’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılan müracaatlarda yoğunluk yaşanıyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için uygulamaya sokulan Genel Sağlık Sigortası (GSS) çalışmaları başladı. GSS kapsamına girseler sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için sisteme dahil olmaları gerekiyor. Erzincan’da sosyal güvencesi bulunmayanları ve yeşil kartlıları sisteme dahil eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Ocak ayı sonuna kadar müracaatları alıyor. Yoğunluğun yaşandığı zaman zaman sistemin de çalışmadığı ortamda biriken vatandaşların taleplerini karşılamak için SYDV’de yoğun bir çalışma var.

            Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ömer Bingöl, genel sağlık sigortası kapsamında öncelikli olarak vakfa kayıtlı bulunan yaklaşık 20 bin yeşil kartlıyı sisteme dahil ederek çalışmalara başladıklarını söyledi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın görev ve sorumluluklarının arttığını söyleyen Bingöl, Erzincan’da 26 bin civarında kayıt alacaklarını bunun incelemelerin ardından artıp yada eksileceğini söyledi. Sigortasız olarak çalışan bir çok insan genel sağlık sigortasına dahil olama zorunluluğu olduğunu belirten Bingöl, sisteme dahil olamayan 213 TL ceza ile karşılaşacaklarını söyledi. Bazı sigortalıların da müracaatta bulunduklarını söyleyen Bingöl, sigortası bulunan kişilerin gelmemesi gerektiğini hatırlatarak, öğrenim gören kişilerinde gelmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bilgi kirliliğinden dolayı aşırı bir yoğunluk yaşandığını söyleyen Bingöl, genel sağlık sigortası kimleri kapsadığını iyi araştırdıktan sonra kuruma müracaat etmelerini istedi. 

            Erzincan Valiliği’nin personel ve araç desteğiyle yoğunluğu en kısa zamanda gidermeye çalıştıklarını söyleyen Bingöl, vatandaşın işini en kısa zamanda görmek için yoğun şekilde çalıştıklarını vurguladı.

            Sisteme kayıtlı bulunan bir kişinin T.C Kimlik numarasından kişinin yüzde 80 bilgilerine ulaşabildiklerini söyleyen Bingöl, şu ana kadar aldığı tüm yardımları ve üzerindeki tapu kayıtlarını da bu haliyle elde ederek kişinin ihtiyaçlı olup olmadığının sistemde görülebildiğini hatırlattı.