Tunceli’nin Pertek ilçesinde bulunan kaplıca ve içmece, fıtık, romatizmal hastalıklar, kireçlenme gibi bilinen rahatsızlıkların dışında MS ve Parkinson Hastaları için de umut kaynağı oldu. Kaplıca ve içmeceye gelen MS ve Parkinson hastalarında ciddi iyileşmeler görülürken, bu düzelmeler hastaların izinleri doğrultusunda kayıt altına da alınıyor.
Tunceli’nin Pertek ilçesindeki kaplıca ve içmece, 2010 yılından bu yana başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinden gelen hastalara hizmet veriyor. Tuncelili iş adamı Selahattin Şerefoğlu tarafından 10 milyon dolarlık yatırımla yapılan kaplıca ve içmece sularının şifalı olması nedeniyle civar illerden gönderilen hastaların akınına uğruyor.
Tesis hakkında bilgi veren Şerefoğlu, Pertek Termal’in bilinen faydaları dışında önemli özelliklere sahip olduğunu belirterek, "Pertek Termal, bilinen termal suların faydaları dışında, onları sağladığı gibi çok önemli özelliklere sahip. Belki dünyada ilktir. MS hastalığı olup yürüyemeyen hastaların dahi burada bir müddet sonra yürüdüğünü, sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini gördük. Parkinson hastalarının titreme ve istem dışı hareketlerini durdurduğunu gördük. Burada kronik, kapanmayan yaraların su sularla kapandığını gördük. Kronik egzamaların yok olduğunu gördük. Burada zihinsel engellilerin bu suyu kullandıklarında sakinleştiklerini gördük. Hakikaten zannediyorum eşi olmayan bir su. Bu nedenle vicdani sorumluluk olarak bu bölgede topluma hizmet verebilecek kalıcı bir şeyler sağlamış olduk. Buranın hem ekonomisine hem de insanlık sağlık bulmasına faydamız olacağını düşünüyoruz" dedi.
HASTALARDAKİ İYİLEŞMELER KAYIT ALTINA ALINIYOR
Kaplıca ve içmeceye gelen hastalardaki düzelmeleri izinleri doğrultusunda kayıt altına aldıklarını dile getiren Selahattin Şerefoğlu, "Hastalar geldiklerinde ne için geldiklerini, hangi sıkıntıdan geldiklerini, başka hangi rahatsızlıkları olduğunu tek tek kaydettik. Daha sonra günlerle bunları izlemeye başladık. Bunların ara ara bilgilerini aldık, görüntülerini aldık. Termal kürlerini tamamlamalarından sonraki görüntüleri ve ifadelerini aldık. Bunlar bize büyük ışık tuttu. Bu sudan Türkiye’de bu tür şikayetleri olan tüm insanların yararlanacağına inanıyoruz" diye konuştu.
DOKTORLAR, HASTA GÖNDERMEYE BAŞLADI
Doktorlar tavsiyesi üzerine termale çok sayıda hasta geldiğini kaydeden Şerefoğlu, "Termali inceleyen doktorlar oldu. Kendileri bizzat kaplıca tatili yapanlar bu durumu görünce bir bir hastalar göndermeye başladılar. Nörologlar MS hastaları, Parkinson hastaları göndermeye başladılar. Bunlar hakikaten değerli bir su olduğunun kanıtı" şeklinde konuştu.
18 yıldan bu yana boynunda sinir ezilmesi ve kaslarda gerilme problemi yaşadığını belirten Yunus Senat Paşaoğlu, "Ramazan Bayramı’ndan önce 15 gün yatılı kaldım Pertek Termal’de. Ben burada şifayı buldum. Boyun rahatsızlığım dışında bel fıtığım vardı. Belimde üç yerde fıtık olduğunu belirttiler. Ben bel boynumda uğraşayım derken belden düzeldim. Şu an belimde hiçbir ağrı hissetmiyorum" ifadelerini kullandı.
ELAZIĞ’DAKİ HASTANELER HASTA GÖNDERİYOR
Termal tesisle yapılan anlaşmalar doğrultusunda Elazığ’da bulunan hastaneler fizik tedavisi için hasta göndermeye başladı. Doktor tavsiyesi üzerine termale geldiğini belirten Veysel Fırat, "Bende boyun fıtığı var. Üç gündür geliyorum. Bazı faydalarını gördüm. Zaman zaman eklemlerde ağrılar, sızılar çıkıyorsa da onu bertaraf ediyor. Mineralli su olduğu için faydalı oluyor" dedi.
Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden geldiğini dile getiren Burhan Nazik ise, "Her geçen gün kendimi daha iyi hissediyorum. Bel fıtığına bağlı sinir sıkışmasından dolayı buradayım. Dördüncü günüm. Her geçen gün daha iyi hissediyorum. Ortam çok güzel, hijyenik. İnşallah sonunda şifa buluruz" diye konuştu.
Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi Sarı Hatun Fizik Tedavi Bölümü Fizyoterapistlerinden Gürkan Gökalp ise, tesiste romatizmal hastalıklar, kireçlenme, cilt rahatsızlıklarının yanı sıra MS hastalığı, felç, boyun tutulması ve kas spazmı gibi hastalıkların da tedavi edildiğini söyledi.
PARKİNSON HASTASININ İSTEM DIŞI HAREKETLERİNDE AZALMA
Tunceli’nin Pertek ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Parkinson Hastası Ahmet Yıldız, normal zamanlarda hareketlerini kontrol etmekte güçlük çekerken, termal havuza girdikten sonra istem dışı hareketleri yok denecek kadar azalıyor.
Tesiste yapılan tedavi süreci izinli olarak kayıt altına alınan Zehra Çelik isimli MS hastası, "29 senedir MS hastasıyım. Burada çok iyi oldum. Şimdi iyiyim, sağlığıma kavuştum" ifadelerini kullandı.
Pertek’te bulunan termal tesiste soğuk ve sıcak su havuzlarının yanı sıra, termal havuzlar, hamam ve sauna gibi hizmetler de veriliyor.
Tesiste dileyen hastalar yatılı hizmet de alabiliyor.