Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından gözler Ak Parti 'ye, yeni genel başkan ve Başbakan'ın kim olacağına döndü. Ak Parti MKYK'sı dün toplandı ve yeni genel başkanın seçileceği olağanüstü kongrenin 27 Ağustos'ta toplanması kararlaştırıldı. Partinin başına geçecek isim konusunda Erdoğan önümüzdeki günlerde istişareler yapacak.

AK PARTİ KONGREYE ERDOĞAN'LA GİDECEK

Türkiye gazetesinin haberine göre Ak Parti olağanüstü kongreye, başbakanlık ve genel başkanlık görevini 28 Ağustos'a kadar sürdüreceği açıklanan Erdoğan'la gidecek. Parti tüzüğüne göre kongre kararının ilanından 15 gün sonra olağanüstü kongrenin toplanması gerekiyor. MKYK'nın belirlediği takvime göre 27 Ağustos saat 10.00'da Ankara Arena Spor salonunda kongre toplanacak ve tek gündemi genel başkan seçimi olacak. Erdoğan, 28 Ağustos'ta Gül'den görevi devraldıktan sonra ise Ak Parti'nin yeni genel başkanına hükümeti kurma görevi verecek. MKYK'da yeni genel başkanın kim olacağına ilişkin 'isimler' üzerinden bir değerlendirme yapılmadı. Erdoğan kongreye kadar geçecek sürede istişare mekanizmasını işletecek. Bu kapsamda, milletvekilleri ve parti teşkilatlarının yanı sıra kamuoyu yoklamaları ile yeni genel başkan için nabız tutulacak.

ANKETTE TEK İSİM SORULDU

MKYK üyelerine kapalı zarflar içinde dağıtılan formlarda kimi genel başkan görmek istedikleri soruldu. MKYK üyeleri dağıtılan formlara birer isim yazarak kapalı zarf içinde parti yönetimine teslim etti. Tüm üyelerin yeni genel başkan konusundaki görüşünü 3 dönem kuralını dikkate almadan yazdığı öğrenildi. Başbakanlık için adı geçen kişilerden biri Binali Yıldırım.

BİNALİ YILDIRIM İSMİ ÖNE ÇIKIYOR

Ak Parti'nin yeni genel başkanı ve başbakanın kim olacağı konusunda kulislerde farklı isimler konuşuluyor. Erdoğan'ın 'genel başkan ve başbakan aynı kişi olmalı' açıklamasından hareketle Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un başbakan olma şansı bulunmuyor. Son olarak Erdoğan'ın 3 döneme takılan isimlerden birinin de genel başkan olabileceğine yönelik sözleri ise Binali Yıldırım, Bülent Arınç ve Ali Babacan'ın isimlerinin ön plana çıkmasına neden oldu. Ancak kulislerde ağırlıklı olarak konuşulan isim Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım.

GÜL'ÜN ADAY OLMA OLASILIĞI YOK

28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı görevini devrettikten sonra Ak Parti'ye döneceğini açıklayan Abdullah Gül'ün ise kongrede aday olması mümkün görünmüyor. Gül'ün aday olabilmesi için tek yol 28 Ağustos'u beklemeden istifa etmesi. Ancak bu seçeneğin işletilmesi beklenmiyor. Gül'ün genel başkanlığı ve başbakanlığı en iyi ihtimalle 2015 seçimlerinden sonra gündeme gelebilecek.