5 Temmuz 1993 tarihinde Erzincan'a bağlı Kemaliye ilçesinin Başbağlar Köyü'nde 33 vatandaşımız kurşunlanarak katledilmiştir. Olayın ardından 22 yıl geçmesine karşın failler yakalanamamıştır. Böylesine bir katliamın sorumlularının ceza almaması toplumsal adalet anlayışının ve kamu vicdanının derinden sarsılmasını kaçınılmaz kılmıştır. Katliamın aydınlatılamaması, bölge halkının adalete olan inancını da zedelemiştir.

1993 yılında gerçekleştirilen Sivas, Başbağlar gibi katliamlar, aydınlar, gazeteciler, siyasetçi ve bürokratlara karşı düzenlenen faili meçhul cinayetlerle birlikte değerlendirildiğinde katliamın hedefinin toplumsal barış ve kardeşlik ortamı oldugu ve olayın arkasında karanlık odakların bulunduğu açıkça görülmektedir. Mağdurların sadece olayın hedefindeki isimler olmadığı; aksine farklı inançlar ve mezhepteki toplumsal grupların katliamlarla provoke edilmeye çalışıldığı açıktır.

Başbağlar’da 1’i kadın 33 kişinin katledildiği, toplumda derin yaralar bırakan bu olayın Sivas Katliamı’ndan üç gün sonra vukuu bulması, toplumumuzu çatışma ortamına çekmek için kimi odakların uğraşılarını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak iki olayda da insanlar ölmüştür ve insanlığın ufku daralmıştır. Başbağlar bölge halkı ise aradan geçen 22 yılda her yıl törenler ile kaybettiklerini anmış, acısına bağrına basıp yasını tutmuş ve tüm Türkiye bu acıya ortak olmuştur. Türkiye’nin komşularında varolan ve Türkiye’de oluşturulmak istenen inanç ve mezhep çatışması dikkate alındığında, TBMM'de Başbağlar Katliamı’nın araştırılması için bir Araştırma Komisyonu kurulması ve toplumsal barışı hedef alan bu girişimlerin incelenmesi, hem geçmişte yaşanmış ortak acıların ayrım yapılmadan sahiplenilmesi ve hem de günümüz konjonktürünün anlaşılması ve ayrımcılığın reddedilmesi noktasında farkındalık yaratacaktır.

Bu gerekçelerle Başbağlar Katliamı’nın aydınlatılması için gerekli adımların belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

Ali ŞEKER                                       Nurettin DEMİR                  1. Veli AĞBABA

İstanbul Milletvekili                         Muğla Milletvekili                Malatya Milletvekili

 

Aylin NAZLIAKA                           Eren ERDEM                         Cemal Okan YÜKSEL

Ankara Milletvekili                          İstanbul Milletvekili             Eskişehir Milletvekili

 

Erdoğan ÖZYALÇIN                     Ali AKYILDIZ                       Elif Doğan TÜRKMEN

Erzincan Milletvekili                        Sivas Milletvekili                Adana Milletvekili

 

Mehmet GÖKDAĞ                 Zülfikar İnönü TÜMER             Bülent ÖZ

Gaziantep Milletvekili               Adana Milletvekili                 Çanakkale Milletvekili