Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Erzincan’a gelerek Erzincan’da ki yatırımcı iş adamları ile buluştu.
Cazibe merkezleri Erzincan toplantısı ve teşvik paketi ile ilgili yatırımcıları bilgilendiren Lütfi Elvan, Devlet olarak yapılacak bütün yatırımlarda iş adamlarının yanında olacaklarını söyledi.
Erzincan’da ki yatırımcı iş adamları bilgilendirme toplantısında ilk olarak konuşan Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, “Cazibe merkezi projesi sayın Başbakanımızın talimatları ile başladı. 25 ilde çok güçlü yatırımlar planlanıyor. Yıllardır bizim bölgemiz hep göç veren iller oldu artık bu yatırımlar ile göç alan iller olacağız. Bu hafta içerisinde ayrıca ilimiz 5. Bölge kapsamında idi bu bakanlar kurulu kararı ile Erzincan artık 6. Bölge kapsamındaki tüm haklardan istifade edecek. Bu çok önemli çünkü yatırımcılar 6. Bölge teşviklerinden yararlanınca geriye dönük yatırımcılar da bu teşviklerden yaralanmış olacak ben tekrar bu projede başta sayın Başbakanımız olmak üzere Sayın bakanımıza ve tüm emeği geçenlere tekrar teşekkür ederim” dedi.
Daha sonra açıklamalarda bulunan Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, şu ana kadar başvurusu kalkınma bakanlığına giden 21 projenin olduğunu ve bu sayıyı daha da arttıracaklarını söyledi. Karakelle açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Değerli iş adamlarımız bugün burada önemli bir toplantıyı gerçekleştireceğiz daha önce sayın valilimi ile bu salonda aynı toplantıyı yapmıştık Erzincan’ı masaya yatırdık bugün burada mutlaka sorularınız olacaktır. Uçakta gelirken önemli bir hususu sizlere açıklayacağım sizlerde sorularınızı bakanımız ve genel müdürümüze soracaksınız. Erzincan için 140 tane başvuru oldu ayrıca yerli tüccarlarımızdan da 56 tane olduğunu fakat gördük ki şuan başvurusu kalkınma bakanlığına gitmiş 21 tane var. Nedeni ise ön başvurular çok önemli değil çünkü bir dilekçe yada kısa bir dosya sunulmuş eksiği olanlar 27 ‘sine kadar tamamlamalılar aksi takdirde bu projeler de hayata geçmez. Biz Doğu Anadolu ile birlikte Erzincan’ımızın makûs tarihini sizlerin projeleri ile yeneceğiz burada her türlü sorularınızı sayın bakanımıza ileteceksiniz ve proje sayımızı 30 a çıkaracağız.”
Söz alan Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise OSB’de %100 doluluk oranı hedeflediklerini dile getirerek; “1980 yılında Erzincan’ımızda organize sanayi bölgesi maceramız başlamış 1992 yılında taşınmalar başlamış yaklaşık 25 yıl içerisinde fiilen %46 doluluk oranındayız. 1800 dönüm boş bölümümüz var 1170 kişi şuan organize sanayimiz de çalışıyor. Ancak bir iki yıl içerisinde görülen o ki %100 doluluk oranını yakalayacağız. Belki ek yatırım alanları aramak durumunda kalacağız istihdamlar ile %100 doluluk oranı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Cazibe Merkezleri Erzincan toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, cazibe merkezleri projesi ile doğu ve Güneydoğo Anadolu bölgesinin daha da gelişeceğini DAP ve KUDAKA gibi ajanslarla gelişmemiş iller statüsünü ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.
Bakan Elvan Yatırımcı iş adamlarına yönelik yaptığı bilgilendirme metni ise şu şekilde;
“BU BÖLGELER TERÖR İLE ANILMAYACAK”
“Bugün burada Erzincan’da bu güzel şehrimizde cazibe merkezi programı ile ilgili olarak sizlerle buluşmaktan sizler de bir arada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyor, hepinizi saygı sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Temel olarak problemimiz, bu bölgelerdeki doğu ve güneydoğu Anadolu’daki problemimiz nedir diye baktığımızda biliyorsunuz yıllarca bu bölge terörle çok anıldı. Terör nedeniyle maalesef bu illerimizin gelişmesinde kalkınmasında bir miktar diğer illerimize göre geride kalmasına neden olmuştur. İnşallah özellikle hükümetimizin başta sayın cumhurbaşkanımız ve sizin Erzincan’ınımızın gururu olan ülkemizin gelişmesine bir katkı sağlayan sayın başbakanımızın güçlü iradeleri ve bu konudaki kararlı tutumları ile teröre yönelik çok ciddi başarılar elde etmiştir. İnşallah artık terörü de bizim hayatımızdan çıkarmak istiyoruz. Artık bu bölgenin doğu Anadolu’nun Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin terörle anılmasını istemiyoruz. Bundan sonraki süreçte Allah’ın izniyle bir taraftan terörün kökünü kurutmak noktasına geldik, diğer tarafında bizim sonra yapmamız gereken, işte cazibe merkezi programımız gibi, kalkınma olacak gelişme olacak büyüme oluşacak, artık bunları konuşacağız.
“ERZİNCAN’DA POTANSİYEL VAR”
“Bölgemize baktığımızda Erzincan ilimize baktığımızda potansiyel var mı? var, insan kaynağı var mı? Var, Erzincan birçok uygarlıklara beşiklik etmiş Karadeniz'in iç Anadolu’nun doğu Anadolu’nun kavşak noktası olan ve geçmişte çok önemli başarılara imza atmış önemli kentlerinden bir tanesi. Erzincan'da çok girişimci de çıkmıştır şu anda da çok girişimci var. İnançlı olmalıyız inanmak başarmanın yarısıdır. İkincisi güçlü bir girişimcilik ruhu, bu girişimcilik ruhunu Erzincan’da daha da geliştireceğiz. Yine bir taraftan DAP idaremiz diğer taraftan kalkınma ajansımız ile bizim kalkınma bakanlığımızın yapmış olduğu desteklerle ve girişimcilik ruhunu daha da yukarılara çeken bir seviyeye inşallah geleceğiz. Üçüncüsü yine önemli unsurlardan bir tanesi bu yörenin ulaşılabilir ve erişilebilir olması. Bu da son derece önemlidir ulaşılabilir ve erişilebilir olması halinde hizmetlerin çok daha kolay bir şekilde kazandırabilmek çok daha kolay bir şekilde saklanabilmesi mümkün olacak. Artık dünyadaki en hızlı değişime dönüşümle birlikte önem arz eden bir başka husus iyi bir yönetim anlayışı. Yani kurmuş olduğumuz şirketlerin kurmuş olduğumuz fabrikaların iyi yönetilmesi. Dünyada ki gelişimleri iyi takip etmemiz yoksa şunu söyleyebiliriz, dünyada bunun çok örneği var. Erzincan bir liman şehri değil, Erzincan denizlere uzak, dolayısıyla bu bölgenin kalkınması gelişmesi mümkün değildir gibi bir anlayışa kesinlikle sahip olmamalıyız. Dünyada öyle yerler var ki Erzincan’ın yüzde biri kadar bir potansiyeli bile yok ama o yörelerin son derece gelişmiş olduğunu görüyoruz. Neden? çünkü güçlü bir insan kaynağı ortaya koyulmuş girişimci ruhu aşılanmış ve o yöreye kalkındırma yönünde bir inanç olmuş. İşte bizim bunun sağlamamız lazım. Siz bu yeteneğe bu beceriye ve bu güce sahipsiniz. Önce kendimize güveneceğiz. Bu güvende Erzincan’da var Erzincan’ın potansiyeline baktığımızda gıda ürünleri başta olmak üzere güçlü madencilik altyapısı var ve makine imalatına yönelik de altyapı oluşmuş durumda. Dolayısıyla ben şuna inanıyorum Kavşak konumunda olan Erzincan bugünkü en önemli cazibe merkezlerinden biri olma konumuna gelebilir, buna inanalım.”
“GERİ KALMIŞLIK TABİRİNİ, KAVRAMINI DEFTERİMİZ DEN SİLMELİYİZ”
“Bildiğiniz gibi özellikle Ak parti hükümetleri ile cazibe merkezi programından önce çok sayıda teşvik uygulamaları yapıldı. Özellikle 2011 yılından itibaren uygulamaya koymuş olduğumuz Türkiye’yi 6 bölgeye ayran mekanizmanın etkili olduğunu söyleyebilirim. Birçok yatırımcımızın güneydoğu ve doğu Anadolu bölgelerinde yatırım yaptıklarını biliyoruz. Ama biz şunu istedik; bizim önemli şirketlerimiz var, bu tespitlerimizden yararlanan iş dünyamızın çok değerli temsilcileri var, ama biz bunun da ötesine geçmek istedik. Gerçekten yatırımcıyı omuzlarımızda taşıyacak, yatırımcının yükünü alabilecek bir mekanizmayı ortaya koymalıyız ve artık bu geri kalmışlık tabirini, kavramını defterimiz den silmeliyiz. Bu çerçevede sayın başbakanımız bana bir talimat verdi bu vermiş olduğu talimat çerçevesinde çalışmalarımıza başladık ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bu kadar güçlü bu kadar bir gençlik mekanizması ortaya konuyor.”
“BİZLER SİZİN DANIŞMANINIZ OLACAĞIZ”
“Biz çok mutluyuz, bizim beklentimizin oldukça üzerinde bir başvuru söz konusu. Bu bizi ve özellikle sayın başbakanımızı ziyadesiyle memnun ediyor. Bundan sonraki süreçte inşallah sizlerle birlikte biz de sizin yanınızda olacağız. Bizde, siz yatırım yapacaksınız ama sanki biz yatırım yapıyor gibi sizin yanınızda olacağız. Sizinle birlikte işin başından sonuna kadar beraber yürüyeceğiz. Sıkıntılarınız dertleriniz varsa biz çözeceğiz. Hep bürokrasiden, bürokrasideki o zorluklardan şikayet edersiniz işte bu hususlarda da hep bizler olacağız. Siz yatırım yaparken biz de sizin sanki bir çalışanınız, bir danışmanınız gibi sizin önünüzü açabilecek ne varsa bunları gerçekleştireceğiz. Bu bizim boynumuzun borcu. Bu millet buraya kadar bize çok güçlü destek verdi, Erzincanlı çok güçlü destek verdi. Allah sizden razı olsun. Bu hükümet sizlerle birlikte sizlerle kaynaştı, sizin dertleriniz ile dertlendi hep şunu söyledi; milletimizin vatandaşımızın derdin ne ise benim derdim de odur. İşte birlikte beraber çalışarak artık Erzincan’ımıza da kazandıracağız, ayağa kaldıracağız. Ben buna gönülden inanıyorum. İnanıyorum ki sizler de buna gönülden inanıyorsunuz. Bu cazibe merkezi programımızın diğer programlardan önemli farklılıklar var, nedir bu farklılıklar baktığımızda; proje hazırlama aşamasında arsa tahsisine, arsa tahsisinde bina yapımına, bina yapımından makine teçhizat desteğine, makine teçhizat desteğinden alacağınız elemanların eğitimine, alacağınız elemanların eğitiminden işletme sermayesine, kredisi verilmesine kadar olan tüm süreci birlikte yöneteceğiz birlikte yürüteceğiz. Tüm süreçlerde devletimiz hükümetimiz sizleri desteklemektedir. Bu destekleri sizlerle paylaşacağız. Cazibe merkezi programının genel koordinasyonunu kalkınma bakanlığımız yapıyor. Ama uygulamaya kalkınma bankamız yapacak. Bu da biliyorsunuz iki şekilde olabilir. Kalkınma ajansımıza KUDAKA’ya bağlı yatırım destek ofisine başvurabilirsiniz. Erzincan'da yatırım destek ofisimiz var. İkincisi de kalkınma bankasına doğrudan başvuru yapabiliyorsunuz.”
“23 MİLYAR LİRALIK BİR YATIRIM TAAHHÜT EDİLDİ”
“Memnuniyetle ifade etmeliyim ki dün akşam itibariyle başvuran iş dünyası temsilcilerimizin toplam proje miktarı 23 milyar lirayı geçti. Önemli bir miktar 23 milyar liralık bir yatırım yapmayı taahhüt ettikleri faaliyetler eski parayla tamam 23 katrilyonluk bir meblağ. Bildiğimiz kadarıyla Erzincan içinde aşağı yukarı bir buçuk milyar lira üzerinde bu da büyük bir rakam. İşin başında biraz önce ifade ettiğim gibi danışmanlık desteği vereceğiz ve bu desteğimiz üretim aşamasına kadar devam edecektir. Bu programın bir başka özelliği ise yol haritasını yani biz yatırımcı ile yatırım yapmak isteyen işadamlarımızla oturacağız konuşacağız ve bu işin nasıl ve ne şekilde yapılacağına birlikte karar vereceğiz. Biz kendisine destek olacağız ki ilk kez böyle bir tarihi uygulamayı yürürlüğe koyuyoruz. Bir başka husus, biz illerimizi belirli roller görmek istiyoruz her ilimizin belirli bir alanda uzmanlaşmasını istiyoruz arzu ediyoruz. Bu uzmanlaşma sağlanırsa bir kümelenme olur,
kümelenme demek bir anlamda çok sayıda aynı sektörde faaliyet gösteren çok sayıda işletmenin bir arada bulunması demektir. Bu da maliyetlerin düşmesine, rekabet gücünün artmasına sebep olacaktır. Vermiş olduğumuz rol çerçevesinde bu noktada biz üniversitemizi destekleyeceğiz. Biz üniversitelerimizin sanayi ile iç içe olmasını arzuluyoruz. Üniversitemizin sanayici insan ihtiyaçlarını karşılamasını istiyoruz. Bu alanda üniversitenin eksikliklerini gidereceğiz. Makine teçhizat eksikliği varsa gideceğiz, laboratuar eksiği varsa gidereceğiz ve üniversiteler artık sizden kopuk sizden ayrı bir çalışma veya uygulama yapma yöntemini benimseyecek. Üniversitelerin başarısında özellikle Anadolu’daki üniversitelerimizin başarısı bu noktada çok önemli. Eğer sanayileşme olacaksa, bu üniversitelerin önü açıktır. Bu üniversiteler daha hızlı gelişir, daha hızlı kalkınır. Yine bu il e vermiş olduğumuz rol çerçevesinde diğer bazı bakanlıklarımızın yapması gereken işler varsa o anlamda da biz öncelik sağlayacağız. Biz burada topyekun bir kalkınmayı hedef ediniyoruz. Geçmişte hatalar oldu bir fabrikaya açıldı iki sene üç sene sonra o fabrikanın sürdürülebilirliği kalmadığı için atıl duruma düştü. Bir çok küçük ölçekli yatırımcı bunlar hayatlarına devam ettiremediler. Bunun çok değişik nedenleri var bunların hepsini teker teker sayamayız ama buradaki hepimiz için geçmişteki tecrübeleri dikkate alarak geçmişte yapılan yanlışlıkları dikkate alarak gerçek anlamda ilin kalkınmasında gelişmesine katkı sağlayabilecek bir mekanizmayı oluşturmalıyız. Ki biz bunu yaptık zaten bugüne kadarki sizlerin başvuruları talepleri sonunda ne kadar doğru ne kadar rasyonel bir yaklaşım olduğunu ortaya koyuyor.”
Düzenlenen Cazibe Merkezleri Erzincan toplantısına Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Binali Yıldırımın Başdanışmanı Süleyman Karaman, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Serkan Bayram, kamu kurum müdürleri ve iş adamları katıldı.