Adalet ve Kalkınma Partisi Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Erzincan’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek, Erzincan ve Türkiye gündemi ile ilgili bilgiler verdi basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Özellikle Erzincan’ın kanayan yarası işsizlik sorunları ile ilgili konuşan Serkan Bayram; “Haklı insanlar ev geçindiriyor çoluk çocukları var nice nice talepler var bana gelen emin olun içim sızlıyor” diyerek, istihdam alanında çok ciddi çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Bayram Erzincan’ın tarihi bir dönem yaşadığını ifade ederek; “ Allah hepinizden razı olsun bizlere iki milletvekilliğini nasip ettiniz. Sayın başbakanımızın bize verdiği destekle hizmetlerimize devam ediyoruz. Her alanda sayın başbakanımız yanımızda ben buradan kendilerine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Diğer vekilimiz hocamıza da beraber yol yürümekten dolayı ona da çok teşekkür ediyorum. O da gece gündüz Erzincan aşkı ile mücadele ediyor ikimiz de el ele vermiş Erzincan’ımızı daha iyi yere getirmek ve 20123 marka şehir Erzincan için beraberce gayret gösteriyoruz. Beni çok heyecanlandıran bir projeden başlamak istiyorum. Sayın başbakanımız geldiğinde 23 il 5 bölge cazibe merkezi noktasında ki proje gerçekten kayda değer. Bizim organize sanayimiz belki sanayi şehri değiliz tarım ve hayvancılık şehriyiz ama organizemiz çok güzel yapılmış. %40 doluluğa sahip ama bunu %100 yapmamız gerekiyor. Altyapılar yapılmış yani trenle bağlantısı doğalgaz, internet altyapısı ile eksiği yok mu var tabii ki asfalt gibi onları da görüştük tamamlıyoruz. Burayı biz doldurduğumuz zaman Erzincan’ın hiçbir sorunu kalmayacaktır. Beni günde çokça arayan vatandaş var iş istiyor. İş kur ile toplum yararına çalışma ile geçici pansuman tedbirlerle biz bunun önünü alamayız. Amaç sinek öldürmek değil bataklık çürütmektir bunu kökten çözmemiz lazım. Bu güne kadar insanlar ekmek yedi ama 7 ay çalışıyor çıkınca da işten bunalıma düşüyor. Haklı insanlar ev geçindiriyor çoluk çocukları var nice nice talepler var bana gelen emin olun içim sızlıyor. Ama bunun da çözümü istihdam alanlarının oluşmasından geçiyor. Ben buna hep inandım. Geldiğim seçimden sonra ki süreçte hep buna inandım. Şehrimizde kimi kesimin buna inancı yok bunu da sağlamamız lazım. 2-0 nasıl yaptıysak emin olun organize sanayide ki doluluğu %100 olacak ve Erzincan’ımız da bir tane bile işsiz kardeşimiz kalmayacak, bunu sağlayacağız. Gayretimiz bu ve bu konuda iddialıyız.
 
Erzincan Organize Sanayi bölgesinin 6. Bölge statüsüne kavuşacağını ve ciddi bir restorasyon çalışması içerisinde olduklarını söyleyen Serkan Bayram, firmaları yönlendirdiklerini ifade etti.
Bayram açıklamasında; “Bura ile ilgili bu süreçte ben hep anlattım.  Organize sanayinin 5’den 6’ya çıkarılmasında bir çalışma yaptık. Kalkınmadan raporlar bekleniyor ve yıl sonuna kadar bitiyor. Erzincan inşallah 6. Bölge statüsüne kavuşacak. Zaten bu cazibe merkezi projesine de otomatik geçiş olacak o da bir nevi bunu sağlıyor.  Bu bağlamda bize gelen çeşitli firmalar var. Bizler bunları yönlendiriyoruz.
Burada eskiden beri tahsis edilen yerler vardı. Ben vali bey ile de görüştüm ve buraları komple temizledik. Adam eğer yatırımda ciddi değilse ayağı yere basmıyorsa bunu temizleyelim. Şu anda 2 Bin dönüm temizlenmiş alan var. Yatırımcılar şu an kuyruğa girdi. Erzincan’ın önü açıldı. Mesela bana daha önce gelen firmalar vardı örneğin kamyon firması. Bu arkadaşlar geldi projeleri ciddi baktım ettim ciddi de üretimi var. Onlar diğer illerde düşünüyorlardı biz dedik gel Erzincan’da yap. Bu arkadaşlar 3 ortak ve bunlar arasında problemler meydana geliyor, bize beklemeye alamı dediler. Bern de dedim ki yapacaksanız yapın bizim bekleyecek zamanımız yok. Onlara 500d verdik şimdi iptal edip o 500 dönümü tekstile vereceğiz tekstilcinin istihdam oluşturması için. Yeter ki projeler ayağı yere bassın ve istihdam oluştursun.
 
Erzincan’ı STK’larımızla, iş adamlarımızla basınımız  ile hep beraber yöneteceğiz diyen Serkan Bayram, teşvik ve projeler hakkında bilgiler verdi.
Bayram açıklamasında; “Şimdi cazibe merkezleri ile alakalı bundan 15 gün önce Kalkınma Bakanlığı bünyesinde kalkınma bankası aracılığıyla bu iş gerçekleşecek ve bakanlarımızla iller bazında gerekli toplantılar yapılacak ve bizler de bu toplantılara katılarak, şehirlerimizde bu yatırım planlarını sizlerle beraber, yapacağız. Ben hep söyledim biz Erzincan’ımızı STK’larımızla, iş adamlarımızla basınımız  ile hep beraber yöneteceğiz. Yani bu şehirde doğru ne ise o yapılacak. Şehrin istemediği hiçbir şeyi biz yapmayacağız. Cazibe merkezin programında amaç belirli alanlarda rekabet gücünü arttırmak, yatırım üretim ve istihdamı sağlamak. Bununla ilgili danışmanlık büroları kurulacak. Danışmanlık hizmetleri bedelsiz yatırım yer tesisi, sıfır faizli yatırım desteği, işletme kredisi desteği. Bizim bölgemiz de 5 bölgeden biri. Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan. Bu kapsamda tabi her il de kendi içerisinde yarışacak. Bu da bence başarıyı getirecek. Örneğin büyük şehirlerde çok ciddi gelişler olacak. Cazibe merkezi projesi kalkınma bakanlığı tarafından koordine edilecek, kalkınma bankası denetim ve gözetiminden sorumlu olacak.  Her işletmeye hibe danışmanlık desteği sağlanacak. Fizibilite etüdü, dış ticaret, bankacılık finansman, hukuk mesleki eğitim, yenilik fikri ve sanayi mülkiyet. Burada önemli olan özel sektör, fabrika binaları kamu tarafından finanse edilecek, belli bir süre ile firmaya uygun koşullarda kiralanacak. Yatırım için ihtiyaç duyulan kredinin faizinin tamamını kamu karşılayacak 5 yıl vadeli olarak. Toplam yatırımın %10’u kadar işletme kredisi alana 8 puan destek verilecek, 4 yıl vadeli ve 2 yıl ödemesiz olacak” dedi.
Serkan Bayram açıklamasının devamında şunlara yer verdi; “İstanbul Ankara İzmit gibi büyükşehirlerde gelişmiş illerdeki sektörlerin Cazibe merkezine taşınması teşviki verilecek ve taşıma desteği için iki yıl süreli olacak.
Taşınacak Fabrikalar için 1 milyon TL'ye kadar destek verilecek ve taşınan Fabrikalar altıncı bölge teşvikinden yararlanacak, çağrı merkezleri için 950 bin istihdam sağlanacak bölge genelinde, genç girişimcilik Merkezi kurulacak.
Cazibe Merkezi projesi çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Kalkınma Bankası bu finanse edecek. Yıl sonuna kadar danışmanlık şirketleri de kurulmaya başlayacak. Bununla ilgili yasal düzenlemeler var onlar da yapılacak şu anda taslak halinde son hali verilecek.
Ondan sonra Erzincanlı ve Doğu Anadolu bölgemiz 140 milyar değerinde yatırımlar yapılacak Çok büyük bir şey bu bölgenin kurtuluşu demektir. İstihdam sağlanması halinde insanlar ve göç etmeyecek burada yaşayacak ve bölgesinin memleketine daha çok sahip çıkacak.
2017 bu yatırımların start aldığı bir yıl olacak. Erzincan Vakıf Üniversitesi ile ilgili İstanbul'da ciddi çalışmalarımız var inşallah temellerine atıp hep beraber kuracağız.
Allah bize tarihi bir an nasip etti Bunu iyi değerlendirmemiz lazım Erzincan'ın makus talihini değiştireceğimize inanıyorum. Bugüne kadar yapanlar çok şey yaptı ama biz daha çok çalışarak   işsizlik istihdam ve belli noktalardaki projeler tamamladıktan sonra inşallah yolumuza daha emin adımlarla devam edeceğiz.
Baz istasyonu ile ilgili ciddi talepler var. Ulaştırma Bakanlığı da bunu takip ediyor planlamaya alındı sorunların giderilmesi için köylerinin isimlerini verdim Muhtemelen Önümüzdeki yaz içinde bu sorunlar çözülecek.
Kayak Federasyonu muzla birlikte Ergani işleteceğiz görüşmelerimiz devam ediyor. Kayak Federasyonu burayı işletecek konaklama konusunda onlarda bize yardımcı olacaklar. Bu konuda ki sıkıntılarımızı da çözeceğiz önümüzdeki zamanlarda
Kimse Mazeret üretmeyecek bir şehirde Bürokrasi, valilik, belediye, kaymakamlar teşkilatlarımız kim olursa olsun ne deniyorsa, biz hep vatandaşlarımızın yanındayız. Sayın Başbakanımız bizim bir dediğimizi iki etmiyor bunun da bilinmesini istiyorum.
Bütün yollarımız asfalt alınacak soğuk asfaltla yapboz haline dönen yollarımız sıcak asfalt yapılacak ve bu sorunu da özeceğiz
Çalık Holding ile görüştük Erzincanlı bütünüyle aydınlatacağız bu noktada Çalık Holding katkısı olacak kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Hipodrom konusuna gelince 2000 istihdam demektir. 15 20 milyon Erzincan Belediyesi'ne katkı demektir. Her yerde at yarışı oynanıyor. Organize sanayi bölgesinde hipodrom çalışmasına başlanacak bir buçuk yıl içerisinde hizmete sokacağız. Hipodrom çalışması ile Erzincan’da 2 Bin istihdam sağlayacağımızı buradan belirtmek istiyorum.”