İSTANBUL (AA) - Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Vodafone Park'ta TEMSA ile iş birliğinin uzatılmasıyla ilgili yapılan basın toplantısında, derbi maçta yaşananların yanı sıra UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Leipzig karşısında elde edilen galibiyete dair açıklamalarda bulundu.

Fikret Orman, derbi sonrası tesislere gittiğinin hatırlatılması üzerine, "Oyuncularla veya teknik heyetle özel bir konuşma yapmadım. Hocayla havadan sudan, genel hayattan, güzelliklerden, ailemizden bahsettik. İşle alakalı bir iki kelime demişizdir. Bizim açımızdan hayat devam ediyor. Derbinin bizi en çok üzen tarafı, kaybetmemizden daha fazla oradaki ortam, kurumumla, şahsımla, oyuncularımla, yöneticilerimle alakalı yapılan muamele olmuştur." diye konuştu.

"Marka değerimizi düşürüyor"

Leipzig'de forma giyen Naby Keita'nın 80 milyon avro değerinde olduğunu ancak bu futbolcunun Türkiye'nin herhangi bir takımında oynaması halinde değerinin daha düşük olacağına dikkati çeken Fikret Orman, "Marka değerini aşağı çektiğinizde oyuncuyu vitrine çıkarmakta zorlanıyorsunuz. Aynı Keita Türkiye'de olsa 15-16 milyon avro eder. Arda, Atletico Madrid'den Barcelona'ya iyi bir fiyatla gitti. Galatasaray'da olsaydı gider miydi? Bizde ise marka değerini düşürmek için yarış var. Maç sonrasındaki demeçler, soyunma odasındaki olaylar, benim oyuncularıma yönetici tarafından küfür edilmesi... İngiltere, Fransa, Almanya'da böyle şey olabilir mi? Verilen demeçleri, sporcularla alakalı bir başka yöneticinin demeç vermesini, başka yöneticinin başkanla ilgili imalarda bulunmasını diğer ülkelerde görebilir misiniz?" şeklinde konuştu.

"Federasyon gerekiyorsa men etsin"

Leipzig karşılaşmasında yaşanan güzelliklerin anılarda kaldığını dile getiren Orman, derbi maçta ise çocuklara bazı hareketlerin yaptırıldığını vurgulayarak, "Bu kötülük tohumunun hiçbir şeye faydası yok. Hak mahrumiyeti neyi çözüyor? Federasyon gerekiyorsa men etsin, bir daha başkanlık yapamasın. Devlet statlar yaptı. Avrupa'daki en uygun vergi oranları var. Bir sürü destek sağlanıyor. Bunu yukarı çekmek spor adamlarının görevi. Bunlardan Fenerbahçe taraftarı da memnun değil, rahatsız oluyor. Bu boks müsabakası değil. Kavga etmek yöneticilerin işi değil. Sakinleştirmek, düzgün davranmak işin gerçeği." değerlendirmesinde bulundu.

"Sporda ahlak önemli bir şey." diyen Fikret Orman, "Efendi Beşiktaş'ı onun için ortaya koyduk. Küçücük çocuklara seremonide hareketler yaptırmak, yazık. Bence ceza tarafının artması lazım. Yaptırımı ağır şeyler yapmak lazım." ifadesini kullandı.

Hakem Ali Palabıyık'ın yönetimi

Derbiyi yöneten hakem Ali Palabıyık'ın kararlarına değinen Orman, yan hakem Cem Satman'ın da maça olumsuz etkide bulunduğunu söyledi.

Palabıyık açısından olduğu kadar Satman tarafından da durumu değerlendirdiğini anlatan Orman, şöyle konuştu:

"Ali Palabıyık gibi genç hakemlerin kazanılmasını destekliyorum. Bir maçta hata yapılabilir. Bu insanların kaybedilmesi değil, kazanılması taraftarıyım. Ancak Karabük maçında yine Ali Palabıyık vardı, yine Cem Bey vardı. Golümüzü vermedi. İftira atmıyorum, suçlamıyorum, ortadaki gerçekleri söylüyorum. FIFA kokartlı hakem, kazanalım ama böyle tansiyonu yüksek maçlara bu gibi hakemleri kazanmak için verirsek, onları daha fazla kaybediyoruz. Hem hakem hem camialar zararlı çıkıyor. En önemlisi de sporseverlerin adalete olan inancı zedeleniyor. Gözüm üstünde, Beşiktaş'a da yazık. 77 santimetreyle bariz gol, penaltı verilmedi, penaltıyla beraber kırmızı kart verilmedi. 3 kırmızı kart, hocayı gönder, daha ne olabilir diye düşünüyorum."

"Federasyonun icraatını görmek istiyorum"

Maçın bitmesinin ardından öz eleştiri yaptıklarını belirten Orman, "Federasyonun icraatını görmek istiyorum. Biz kendi adımıza öz eleştiriyi yapıyoruz. Quaresma'ya kırmızı kart yakışmadı. İlk pozisyonda verilebilir miydi, hakem yorumu, verebilirdi. İkinci maçta Yunus Emre mi olacağız, Fikret Orman mı olacağız göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Ercan Doğan