Dağ kayağı alanında dünyanın birçok ülkesinde Uluslararası Dağ Kayağı federasyonu ve ev sahibi ülkelerin ortaklaşa düzenlediği yarışma bu sene Ergan Dağı Kayak Merkezinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’de ilki 2013 yılında ilimizde düzenlenen Uluslararası Dağ Kayağı Yarışmalarının ikincisi yine ilimiz Ergan Dağı Kayak Merkezinde yapıldı.

Toplamda 10 kilometrelik bir parkurda Bin 200 metrelik bir irtifa farkının suni fok derileriyle, kayaklarla tırmanışı ve inişini içeren yarışmada 3 kategoride toplamda 35 sporcu yarıştı. Parkur boyunca kontrol noktalarında 12 hakem ve görevli yarışmanın, sporcular açısından emniyetli bir şekilde gerçekleşmesini sağladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan yarışma programı, Erzincan Belediyesi Mehteran Takımının sunduğu gösteri ile devam etti. 

Düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Süleyman Kahraman; “Doğa sporlarının başkenti Erzincan’a hoş geldiniz. Karlarla kaplı Ergan’ın eteğinde gönüllerin sıcaklığıyla buluştuk. Bugün, burada Ergan Uluslararası Dağ Kayağı Şampiyonası’na ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm sporcularımızın şehrimizden ve kayak merkezimizden güzel anılarla ayrılmasını arzu ediyoruz.

Her şehir kendi markasını oluşturmak ister. Biz de Ergan Dağı Kayak Merkezimizi nakış nakış işliyoruz. Kayak merkezimizin her geçen yıl daha modern bir görünüm kazanması için çalışıyoruz. Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahibiz. Kayak Merkezimiz farklı zorluk derecesine sahip birçok kayak pistinden oluşuyor. Kayak Merkezimizin, daha elverişli şartlara kavuşması için çalışıyor, birçok ulusal ve uluslararası fuarda tanıtım etkinliklerine katılıyoruz. Bu zenginliğimizi inanıyorum ki yakın zamanda tüm dünyaya tanıtacağız.

Yıllarca proje aşamasında kalan bu kayak tesisimizin tamamlanmasında büyük emekleri olan, Kıymetli Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca dağcılık, avcılık, su sporları ve kış sporları gibi doğa turizminin şehrimizde yapılmasına öncülük eden meslektaşım merhum Valimiz Recep Yazıcıoğlu’nu rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Kıymetli Misafirler, Munzur Dağları, dün türkülere, şiirlere ilham kaynağı olmuştu. Bugün farklı coğrafyalardan gelen misafirlerimizi bağrına bastı. Sporun kardeşliğe birliğe beraberliğe vesile olduğunu hepimizi iyi biliyoruz. İnanıyorum ki bu yarışma da güzel hasletlerin yeşermesine vesile olur.

Konuşmama son verirken bu yarışmanın Erzincan’da düzenlenmesinde başta Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. “dedi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise yaptığı konuşmada şu açıklamada bulundu; “2013 yılında yine burada Dünya da çok az yapılan uluslar arası bir organizasyonumuz gerçekleşti. Tabi biz ülkemize hizmet etmek için seçilmişiz. Dağcılık camiası bizi onun için seçiyor. Bizde bu hizmeti layığı ile yerine getirmek için gayret ediyoruz. Sonuç 2013’te tam arzu ettiğimiz gibi olmadı. Yinede yılmadık yorulmadık. Bu sene Sayın Valimizin talepleri, Belediyemizin, Rektörlüğümüzün sponsorluğunda bizden yine bir organizasyon talep edildi. Bizde bunu IMSF’ye yazdık. Erzincan da ki bu işle görevli olan yönetim kurulu üyemiz ve diğer arkadaşlarımız gerçekten çok ciddi çalışmalar yaptılar. Tek temennimiz bu yarışmanın sonunda tutulacak raporlarla birlikte 2018 yılında Erzincan da tüm Dağ Kayağı yarışmacılarımızın katılacağı bir Dünya Şampiyonası ayağının yapılması.”dedi.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise yaptığı konuşmada; “Bu dağ 30 yıllık bir süreç sonunda bu hale geldi. Buradan Dünya’ya bir mesaj vereceğiz. Bu mesaj önemlidir. Burada yapılacak organizasyonun başarılı olması kazasız belasız geçmesi puanımızı artıracak ve inşallah bundan sonra Dünya’dan burada ki Kayak Merkezimize Turist akmaya başlayacak.”dedi.

Gerçekleştirilen yarışmada birinci olan Aykut Taşçı isimli sporcu yarışma başlamadan önce yaptığı konuşmada ; “Bu yarışmaya daha öncede 2013 yılında Ergan Dağında yapılmıştı. Ona da katılmıştım. Onda dördüncü olmuştum ulusları alanda. Şimdi bu yarışma tekrar 2016 yılında Erzincan da gerçekleşiyor. Bizde burada bu yarışmaya katılıp, ülkemizi ISMF’de yani yurtdışında ki yarışmalarda temsil etmek amaçlı hem de Ergan’ımızı Dünyaya tanıtmak amacıyla bu yarışmayı yapıyoruz. Tek amacımız 2018 yılında gerçekleştirilecek olan Dünya Kupası ve Dünya Şampiyonlarını burada ki Ergan Dağı Kayak Merkezinde yapmayı amaçlıyoruz.”dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Uluslararası Dağ Kayağı Yarışması Valimiz Sayın Süleyman Kahraman’ın start tabancısını ateşlemesiyle başladı.

Gerçekleştirilen yarışma programına Vali Süleyman Kahraman, Erzincan AK Parti Milletvekili Sayın Sebahattin Karakelle, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın İlyas Çapoğlu, kamu kurum, kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, yarışmaya katılan sporcuların yakınları ve tüm kayak sever vatandaşlar katıldı.

Yarışmanın sonlanmasının ardından Vali Süleyman Kahraman dereceye giren yarışmacı sporculara madalyalarını vererek başarılarının devamını diledi.