Okul Sporları Federasyonu tarafından organize edilen Bocce il birinciliği müsabakaları yapıldı.

Okul Sporlarının 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılı faaliyet programında yer alan küçük kızlar, küçük erkekler, yıldız kızlar, yıldız erkekler, genç kızlar ve genç erkekler Bocce İl birinciliği müsabakaları yapıldı. Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 13 Şubat Şehir Stadında yapılan müsabakalar oldukça çekişmeli geçti.

Yapılan müsabakalar sonunda; küçük kızlarda Özel Otlukbeli Ortaoklu, küçük erkeklerde Refahiye Ş.K. YİBO, Yıldız Kızlarda Otlukbeli Ortaokulu, Yıldız Erkeklerde Refahiye Ş.K YİBO, Genç kızlarda Özel Otlukbeli Hacı Ali Akın Anadolu Lisesi, Genç erkeklerde ise Özel Otlukbeli Hacı Ali Akın Anadolu Lisesi birinci oldu. Dereceye giren sporculara ve takımlara düzenlenen tören ile madalya ve kupaları takdim edildi. Ayrıca Bocce il birinciliği müsabakalarına katılan tüm sporculara Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından katılım belgesi verildi.

Müsabakalar hakkında bilgi veren Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü K. Atanur Köseoğlu, Okul Sporları için yeni bir branş olan Bocce’nin ilk defa Erzincan’da yapıldığını söyledi.

BOCCE NEDİR?

Toplumda çok bilinen ve takip edilen futbol, basketbol vb. spor dallarının yanında birde çok fazla bilinmeyen "bocce" gibi spor dalları bulunmaktadır. Bocce, İtalyanca bir kelimedir ve sözlükte "çanaklar" anlamına gelmektedir. Oyunda kullanılan küçük çaptaki sentetik top'a Fransızca "but", İtalyanca "pallino", İngilizce "jack", Türkçede ise misket denilmektedir. Adını Latincede “Patron” kelimesinden alan ve günümüzde çok popüler hale gelen bu spor dalı, Romalılar tarafından oynanmış ve geliştirilmiştir. Bocce büyüklerin misket oyunu olarak da bilinmektedir.

BOCCE SPORU İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Bocce sporu için düzgün ve tahtalarla çevrilmiş 4m X 26,5 m boyutlarında bir zemin ve 100 ­ 115 mm çapında sentetik toplar gereklidir.

BOCCE SPORUNDAKİ AMAÇ NEDİR?

Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa yakın olmasını sağlamak. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için 1 puan alınıyor, 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.

BOCCE SPORU KAÇ KİŞİYLE OYNANMAKTADIR?

Teke tek, ikiye iki ve üçe üç gruplar halinde oynanabilmektedir.

BOCCE SPORUNDA GEREKLİ OLAN TOP SAYILARI NELERDİR?

Teke tek ve ikiye iki karşılaşmalarda 3 misket(top), üçe üç karşılaşmalarda ise 2 misket(top) gereklidir.