ANKARA (AA) - HALİL İBRAHİM AVŞAR - Dünya Tekvando Federasyonu (WTF), dünya ve Avrupa şampiyonu milli sporcu İrem Yaman'ı tanıtım yüzü yapmayı planlıyor.

İlk kez Çin'in Wuxi kentinde düzenlenen Grand Slam Şampiyonlar Serisi'nde altın madalya kazanan tek Türk sporcu olan İrem Yaman, antrenman yaptığı salonda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Milli tekvandocu, şampiyona ve gala gecesinde büyük ilgi gördüğünü, WTF'nin, dünya tekvandosunun tanıtım yüzü olarak kendisini kullanmayı düşündüğünü söyledi.

22 yaşındaki İrem, "Dünya Tekvando Federasyonunun böyle bir planı var. Önümüzdeki süreç ne olur bilinmez. Tekvando gibi zorlu bir sporda kadınların ön plana çıkması çok güzel." diye konuştu.

Türkiye'nin ilk grand slam şampiyonu tekvandocusu İrem, Çin'deki organizasyondaki afişlerde de kendi fotoğrafının kullanıldığını dile getirdi. "Bu beni daha çok motive etti." diyen milli sporcu, "Grand Slam Şampiyonlar Serisi'nin afişlerinde fotoğrafım kullanıldı. Benim yer aldığım afişler ön plandaydı. Afişlerde maç anından bir kare vardı. Bu beni çok gururlandırdı. Salona gittiğim zaman afişe bakarak, 'Bu kız sen misin?' demeleri çok hoştu." ifadelerini kullandı.

İrem Yaman, grand slam şampiyonu ilk Türk tekvandocu olmasıyla ilgili ise şunları kaydetti:

"Grand slam 4 hafta sürdü. Kızlar olarak katıldık, Erkek Milli Takımımız yoktu. Her hafta Türkiye'den arkadaşlarımı izledim. Her cumartesi biri dövüştü. Onların şampiyon olmasını çok istiyordum ama gerçekleşmedi. Benim orada Türk bayrağını dalgalandırmam gerekiyordu. Hep bunu hayal ederek çalıştım. İlk olmak çok güzel. Sürekli hayal ettiğim bir şeydi. Bunu gerçekleştirdim."

Türkiye'yi organizasyonun gala gecesinde temsil eden İrem, "Sadece altın madalya alanlar davet edildi. Türkiye'den bir tek ben katıldım. Ülkemizi temsil etmem çok güzel bir duygu. Gecede genel olarak, 'Çok güzelsin. Aynı zamanda başarılısın.' yorumları yapıldı. Kadınların sadece güzellikleriyle ön plana çıkması eksik kalıyor. Başarıyla beraber güzelliğin ön plana çıkması çok güzel." şeklinde konuştu.

Milli tekvandocu, sürekli "Neden mankenlik yapmıyorsun?" sorusunun kendisine yöneltildiğini belirterek, "Mankenlik değil ama oyunculuk olabilir." ifadesini kullandı.

"Tek eksik olimpiyat şampiyonluğu"

Kariyer planlaması hakkında da konuşan İrem Yaman, sağlığı elverdiği sürece olimpiyatlarda yer almayı hedeflediğinin altını çizdi.

İrem Yaman, Grand Slam Şampiyonlar Serisi'nin, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılım puanı verdiğine işaret ederek, "Bundan sonra her yıl yapılacak. 2020'ye kadar iki kez daha düzenlenecek. Bir kez daha şampiyon olmam halinde olimpiyatlara direkt katılma hakkı kazanacağım." değerlendirmesinde bulundu.

Dünya ve Avrupa şampiyonluğunun bulunduğunu hatırlatan İrem Yaman, "Tek eksik olimpiyat şampiyonluğu. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda derece elde etmek değil, şampiyon olmak istiyorum." şeklinde görüş belirtti.

"Babam her şeyin başladığı yer"

Milli sporcu İrem, başarısındaki en büyük payın antrenörlüğünü yapan babası Hasan Yaman'a ait olduğunu vurguladı.

"Babam her şeyin başladığı yer." ifadesini kullanan İrem, şunları kaydetti:

"Her kız ya da erkek evlat babasını çok sever ama biz beraber ortak bir şey yapıyoruz. Ortak emek harcıyoruz, ortak üzülüyoruz, ortak seviniyoruz. En sonunda ortak mutlu olmak, emeklerimizin karşılığını almak çok güzel bir duygu. O iyi ki var. Şu an o olmasaydı ben başarılı olamazdım. Ailemin sporun içinde olması beni motive eden en önemli faktör. Ailemin yanı sıra yakın çevrem, arkadaşlarım beni bu yolda hiç yalnız bırakmıyorlar."

Eğitim hayatına da değinen İrem, "Hacettepe Üniversitesi beden eğitimi öğretmenliğinden mezun oldum. Mezun olalı yaklaşık 2 yıl oldu. Şimdi Selçuk Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisiyim. Daha sonrasında doktora yapıp, öğretim görevlisi olmak istiyorum." şeklinde konuştu.