Mardin’in Savur ilçesine bağlı Hisarkaya köyü tarihi ve doğasıyla keşfedilmeyi bekliyor. Tarihi köyün Roma döneminden kaldığı belirtiliyor.

Çevre köylerin hepsinin bu köye bağlı olduğunu ve Roma dönemine kadar dayandığını aktaran köy sakini Abdulsamet Altundal, "Diğer köylerin hepsi bizim köye bağlıymış. Büyüklerimiz Hazreti Ali zamanında buranın fethedildiği söylüyordu. Köyün girişinde köprü var. O köprünün orada köy fethediliyor. 100 yıl kadar önce ailemiz buraya yerleşiyor. Mağarada kalıyorlardı. Burada iki aşiret bulunurdu. Zila ve Ziyaret aşiretleri. Zila aşireti diğer aşireti istemediği için aralarında kavga çıkmış. Daha sonra bizim aşiret olan Alike ile Ziyaret aşireti birleşip Zila aşiretini köyden göndermişler. Eskiden köyde Roma dönemine ait paralar bulunuyordu. Yağmur yağınca köylüler buluyorlardı. Ama uzun zamandır bulunmuyor. Bizim köyümüz tanıtılmadığı için çok fazla bilinmiyor. Oysa keşfedilecek çok güzel ve tarihi yerlerimiz var" dedi.

Mardin’de otomobil şarampole yuvarlandı: 2 yaralı Mardin’de otomobil şarampole yuvarlandı: 2 yaralı

Vatandaşlar tarih kokan köylerinde inceleme yapılarak, turizme kazandırılmasını bekliyor. Eski dönemlere ait bir çok eserin hala köyde olduğunu belirten vatandaşlar, inceleme yapılması durumunda bu eserlerin hangi dönemlerden kalma olduğunun da gün yüzüne çıkacağını kaydetti.