Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 8500 hayvanın otomatik sulama sistemiyle buluşturulduğu projenin tanıtım toplantısını Refahiye ilçesinde gerçekleştirdi. Refahiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve KUDAKA tarafından finanse edilen “Hayvanların Otomatik Sulama Sistemi İle Sulanması” projesi kapsamında 4.444 otomatik suluk dağıtıldı.

Refahiye Meslek Yüksekokulu Mehmet Yavuz Kültür Merkezinde yapılan tanıtım toplantısına Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Refahiye Kaymakamı Sedat Ateş, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz,  Refahiye Belediye Başkanı Cevdet Çınar, protokol mensupları ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, Refahiye’nin iklim yapısı ve coğrafi koşullarının getirdiği sonuçlar doğrultusunda bitkisel üretime çok müsait olmamasına rağmen hayvancılık ve arıcılık sektörü için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi. Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü. “Refahiye ilçemizin genelinde yaklaşık 10.000 adet büyükbaş hayvan, 3500 adet küçükbaş hayvan ve önemli bir yere sahip olan 25.000 adet koloni ile arıcılık faaliyetleri yapılmaktadır. Bu durumu göz önünde bulunduran İlçe Müdürlüğümüz hayvancılık sektöründe hayvan refahının artırılması, ekonomiye daha fazla katkı sağlanması ve çiftçilere sağladığı kolaylıkları gözönünde bulundurarak bu projeyi hayata geçirmiştir. Hayvanlar da diğer tüm canlılar gibi suya ihtiyaç duyarlar. Su bildiğiniz gibi canlıların en  önemli  yaşam  kaynağıdır.  Doğru  zamanda  ve  miktarda  su  tüketmeyen  canlılar yaşamlarında ciddi sorunlarla karşılaşırlar. Hayvan  işletmelerinde  bulunan  hayvanların  yediği  yem,  hava  sıcaklığı,  türü,  ırkı  ve canlı  ağırlığı  dikkate  alınarak  sulanması  gerekir.   Bu  modülle,  doğru  zamanda,  doğru miktarda ve hayvanların içebileceği kalitede suyu hayvanlara verebilmelisiniz. Refahiye ilçemizde uygulanan bu proje ile 4.444 adet otomatik suluk çiftçilerimize dağıtıldı. Bu suluklar ile yaptığımız hesaplamalara göre milli ekonomiye yaklaşık 1 milyon liralık katkı sağlayacağız. Bu suluk sistemlerinin kullanılması sonucu; Süt hayvanlarında süt verimi et hayvanlarında et randımanı en az % 10 artış göstermektedir, temas yolu ile bulaşan hastalıkların yayılma hızı ve bulaşma riski en aza indirilmektedir. Hayvanlar istedikleri anda su içebildiğinden metabolizma rahatsızlıkları en aza indirilmektedir. Ahır içerisinde terleyen hayvanların sulamaya götürülürken hastalanmalarının önüne geçilmektedir. Hayvanları sulamak için zaman harcanmadığından önemli ölçüde iş gücü tasarrufu ve zaman tasarrufu sağlanmaktadır. Fazla su kullanımının önüne geçilerek su tasarrufu sağlanmaktadır. Hayvanlara daha hijyenik ve zamanında su temin edildiğinden hayvan refahına hizmet edilmektedir.”

Toplantıda daha sonra konuşan Refahiye Belediye Başkanı Cevdet Çınar ise, ilçede mezbahane sıkıntısı yaşadıklarını ve ilçeye bir mezbahane kurulmasını isteyerek yetkililerden yardımcı olmalarını istedi. Çınar, kendisinin de hayvancılık yapmak istediğini belirterek, ilçede hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için çalışacaklarını söyledi.

Tanıtım toplantısında konuşan Refahiye Kaymakamı Sedat Ateş ise Refahiye’nin geniş mera ve otlaklara sahip olduğunu ancak bunlardan yeterince istifade edemediklerini söyledi. Ateş, “Uygulanan projenin bir başlangıç olmasını kabul ederek hayvancılığı geliştirmeye çalışacağız. Çiftçilere dağıtılan otomatik sulukları bizzat gidip köylerde gördük. Halkımız son derece memnun. Projede emeği geçenlere ve KUDAKA’ya teşekkür ederiz” diye konuştu.

Toplantıda son olarak konuşan Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ise konuşmasında güvenli gıdanın önemine değindi. Vali Yardımcısı Türköz, “Dünya nüfusu giderek artıyor. Bu nüfusu beslemek kolay bir iş değil. Gerek dünyanın gerekse ülkemiz nüfusunun beslenebilmesi için güvenli gıdaya ulaşması gerekiyor. Bu anlamda bu işi yapacak olan kişiler çiftçilerdir. Çiftçilerimizin daha çok üretmeli ki bu nüfusu doyurabilelim. Gördüğünüz gibi dünya üzerinde kıtlık, açlık, susuzluk gibi sıkıntılar mevcut. Bu sıkıntıların giderilmesi adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız önemli işler yapıyor. Ancak sadece bakanlığın çalışmaları yeterli olmayacaktır. O yüzden çiftçilerimiz daha çok çalışmak zorundadır. Atatürk’ün dediği gibi köylü milletin efendisidir. Yakın bir zamanda dünyanın efendisi olacaktır. Eğer üçüncü dünya çıkacaksa bu gıda ve su ihtiyacından dolayı çıkacaktır. Bunu böyle bilin. Yapılan çalışmalar bunu gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye olarak kendi kendimize yetebilen bir ülke olmak zorundayız. Bunu sağlamanın bir ayağı tarımsa diğer ayağı hayvancılıktır. Gerek Erzincan’da gerekse Refahiye’de hayvan varlığına baktığımız zaman durum pek de iç açıcı değil. 2-25 yıl öncesinde Erzincan’da 2 milyon küçükbaş hayvan var iken bu sayı bugün 310 binlere kadar düşmüştür. Nüfusumuz artmasına rağmen bizim tarım ve hayvancılıktan vazgeçmemiz kabul edilebilecek bir durum değildir. Ciddi bir gelir kapısı olmasına rağmen hayvancılıktan vazgeçmek çok da uygun değil. Et ve hayvan ithal ediyoruz. Yakın bir zamanda Avrupa ve diğer ülkelerde de hayvan bulamayabiliriz. Bunu gidermek adına bizim kendimizin üretmesi gerekiyor. Genç nesillerin tarım ve hayvancılık sektörüne kazandırılması gerekiyor. Yeni nesil hep okumak istiyor. Ancak bu ülkenin çiftçiye, çobana, ameleye de ihtiyacı var. Çocuklarımız bugün fidan dikmeyi bilmiyor. Çocuklarımızı bunları bilerek yetiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Baysal tarafından katılımcılara proje hakkında sunum yapılırken, çiftçilere de suluk dağıtımı yapıldı.