Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Japonya Uluslar arası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte yürütülmekte olan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (ÇNHRP) kapsamında, Artvin İli Yusufeli ve Şavşat mikro havzasındaki üreticiler ve teknik personelden oluşan 50 kişilik grup ağırlıklı olarak Sivas Erzincan Kalkınma Projesi Erzincan faaliyetlerini yerinde görmek ve üreticiler ile bilgi alışverişinde bulunmak, başarılı ve örnek uygulamaları göstermek, benzer uygulamaların benimsenmesine katkıda bulunmak amacıyla Erzincan’a geldiler.

Grup Erzincan’a geldikten sonra Grand Simay Otelde düzenlenen toplantı ile çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldılar. Düzenlenen toplantıya Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, OGM Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkan Vekili Hanifi Akbıyık, Orman İşletme Müdürü Halil Yazıcı, Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, Sivas Erzincan Kalkınma Projesi Koordinatörü Karabey Atıcı ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Erzincan tarım sektörü hakkında katılımcılara bilgi verdi. Karadağ konuşmasında Erzincan’ın tarımsal potansiyelini değerlendirerek, tarımın birçok alt sektörünün Erzincan’da başarıyla uygulandığını ancak istedikleri noktaya henüz ulaşmadıklarını belirtti. Tarımın her geçen gün kendini yenilediğini ve çok hızlı bir gelişme trendi gösterdiğini vurgulayan İl Müdürü Karadağ, modern tarımın gereklerini yerine getirmek amacıyla çalıştıklarını, çiftçi eğitim ve yayım faaliyetlerinin bu açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı.

Toplantıda konuşan Orman İşletme Müdürü Halil Yazıcı ise Artvinli çiftçileri Erzincan’da ağırlamaktan büyük bir onur duyduklarını belirterek, Erzincan’daki başarılı tarımsal çalışmaların, çiftçiler açısından önemli olduğunu vurguladı.

Toplantıda konuşan OGM, Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkan Vekili Hanifi Akbıyık, uygulanmakta olan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi hakkında çiftçileri bilgilendirdi.

Toplantıda daha sonra Sivas Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında yapılan çalışmalar, Proje Koordinatörü Karabey Atıcı tarafından katılımcılara anlatıldı. Koordinatör Atıcı konuşmasında; Sivas Erzincan Kalkınma Projesin in amacının Sivas ve Erzincan’ın kırsal bölgelerindeki sosyal ve ekonomik altyapıyı iyileştirmek, tesis etmek ve köy hayatının kalitesini geliştirmek, proje illeri için önem arzeden ürünlerin Pazar entegrasyonunu sağlamak, eğitim ve yayım yoluyla; yerel kalkınma kapasitelerini geliştirmek olduğunu söyledi. Projenin köy geliştirme, çiftçilik desteği ve tarımsal pazarlama, proje yönetimi ve organizasyon bileşenlerinde oluştuğunu söyleyen Atıcı, proje kapsamında Sivas ve Erzincan illerinde 30 köyde kanalizasyon ve doğal arıtma tesisleri inşa edildiğini, köylerde içme suyu deposu ve rehabilitasyon faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini, ihtiyaç duyulan bazı köylerde isninat duvarı, menfez, fırın gibi yapıların inşasının gerçekleştirildiğini, 7 köyde arazi yolu, 165 köyde hayvan içmesuyu yapısı, 7 adet kapalı borulu basınçlı sulama tesisi projesinin hayata geçirildiğini söyledi. Atıcı bugüne kadar 22 adet uygulamalı çiftçi gezisinde 500 çiftçinin eğitildiğini, 51 bin dekar alanda demonstrasyon faaliyeti gerçekleştirildiğini, Erzincan için süt ve kuru fasülye stratejik yatırım planlarının hazırlanarak hayata geçirildiğini, 652 çiftçinin 6,6 milyon ABD doları tutarındaki yatırımı için 4,3 milyon ABD doları hibe ödemesi gerçekleştirdiklerini söyledi.

3 gün boyunca Erzincan’da gezi ve ziyaretlerde bulunacak olan Artvinli çiftçilerden oluşan grup, Girlevik Şelalesi, Üzümlü ilçesinde SEKP kapsamında inşa edilen basınçlı sulama sistemleri ve meyve bahçesi alanları, Ekşisu Mesire Alanı, Kemah ilçesinde Sultan Melik Türbesi, modern ahır ve süt işleme tesisi, tuz üretim sahaları, ceviz bahçeleri; Refahiye ilçesinde Yurtbaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Bal Paketleme Tesisi, erozyon kontrol sahalarını ziyaret edecek.. Grup Erzincan’da ise fide üretim sahaları, turşu fabrikası, konsantre meyve suyu üretim fabrikası gibi yerlerde temaslarda bulunduktan sonra Erzincan’dan ayrılacak.