Kemah’da “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” projesi sertifika töreni yapıldı. Erzincan’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İş-Kur Genel Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri birliği ile birlikte Milli eğitim Bakanlığı’nın modüler eğitim programı kapsamında yürütülen “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” proje sertifika töreni ve Doğu Anadolu Projesi (DAP), projesi kapsamında damızlık koç dağıtımı için yapılan çekilişin ardından tören ile dağıtımı yapıldı.
Kemah Kapalı Spor Salonu’nda yapılan sertifika törenine, Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Kemah Kaymakamı Hayrettin ÇİÇEK, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Doğan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri Birlik üyeleri ve kursiyerler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Doğan, “Üyelerimiz Sürü Yönetimi Elemanı Benim projesi kapsamında üretici kurslarını başarı ile tamamlayıp sertifika kazanmaya hak kazandılar ve DAP Projesi kapsamında yetiştiricilerimize damızlık koç dağıtımı yapılacaktır. Eğitimlere katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Törende konuşan Erzincan Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün ise hayatın her anlamında eğitimin büyük önem taşıdığını vurguladı. Eğitim olanaklarının her yönüyle geliştiğini hatırlatan Gün, insan hayatında doğumdan ölüme kadar her yaşta, her yerde ve her alanda eğitimin gerekli olduğunu vurguladı.
Daha sonra kürsüye çıkan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz ise “Ülkemiz genelinde uygulanan bu projenin amacı; sürü yönetimi elemanı olan kişilerin, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetimi ile ilgili faaliyetlerini, kazandıkları bu eğitimin ışığında daha bilinçli bir şekilde yürütmelerini sağlamak, kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığını daha cazip bir meslek haline getirmektir. Sürü Yönetimi Elemanı kişilere koyun ve keçi ağılı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme ve sağım yapabilme yeteneği kazandırma konularında eğitim verilmiştir. Sürü Yönetim Elemanı Benim Projesi ile ülkemizde azalan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin daha cazip hale gelmesinde ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin kalifiye sürü yönetim elemanı teminindeki sıkıntılarının giderilmesi noktasında önemli bir adım atılmıştır. Proje sonunda sürü yönetimi elemanlığı işi, sosyal güvencesi olan, meslek niteliğine haiz ve aranılan bir iş alanı olacaktır. Sertifikalı sürü yönetimi elemanını en az 10 ay süre ile çalıştırdığını belgeleyen 250 baş ve üzeri küçükbaş hayvan varlığına sahip olan işletmelere yıllık destekleme yapılması planlanmaktadır. Mevcut proje kapsamında 2014 yılında ilimiz merkez ve ilçelerinde 20’şer kişi kapasiteli 4 kursta toplam 80 kursiyere eğitim verilmesi planlanmış ve eğitimler tamamlanmıştır. 2015 yılında da sürdürdüğümüz projede açılacak olan toplam 9 kursta 225 kursiyere daha eğitim programı uygulanması planlanmaktadır. Proje Erzincan açısından diğer illere göre daha avantajlıdır. 430 bin hektar mera varlığına sahip Erzincan, hem mera alanlarının genişliği hem de kalitesi itibarıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından çok önemli bir bölgedir. Öte yandan Türkiye genelinde Tulum peyniri üretiminin merkezi durumundadır. Tahminlerimize göre küçükbaş hayvancılık sektörü ve tulum peyniri sektörü birlikte düşünüldüğünde 10 bin civarında insanımız bu alandan geçimini sağla-maktadır. Yine eldeki veriler incelendiğinde yıllık olarak 6 ile 8 bin ton arasında tulum peyniri üretimi gerçekleştirilmektedir. İnşallah sertifikalı sürü yönetimi elemanlarının devreye girmesi ile birlikte küçükbaş hayvancılık sektörü kalitesini ve verimini daha da artıracaktır. Bu da Erzincan’a sağlanan katma değerin artması demektir. Öte yandan Bakanlığımızca uygulanan DAP kapsamındaki illerdeki hayvancılık işletmelerinin ve damızlık koç, teke ve boğa desteklemeleri Erzincan’daki ilk uygulamamızı bugün burada Kemah ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Sayın Valim, bu kapsamda 7 işletmemize toplam 54 adet ak karaman ırkı damızlık koç dağıtımını kura usulü ile dağıtımını yapacağız. Bu damızlık koçların %80 hibe desteği Bakanlığımız tarafından sağlanmaktadır. Bu kapsamda toplam 54 adet koçun maliyeti 81 bin lira Bakanlığımızca sağlanan hibe desteği ise 65 Bin liradır” diye konuştu.
Kemah Kaymakamı Hayrettin Çiçek ise konuşmasında sürü yöneticisi elemanı olmanın önemine değindi. Eski tabiriyle çobanlık olan sürü yöneticisi elemanlığının peygamber mesleği olarak anıldığını anımsatan Çiçek, hayvancılığın gelişmesi noktasında da sürü yöneticilerine büyük görevler düştüğünü söyledi.
Törende son olarak konuşan Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ise, konuşmasında; “Erzincan ekonomisinin can damarı konumunda bulunan tarım ve hayvancılık sektöründe küçükbaş hayvancılık sektörü çok özel bir konuma sahiptir. Çünkü küçükbaş hayvancılık sektörümüz, Erzincan ile özdeşleşmiş ve tüm ülkemizde halkımız tarafından beğeni ile tüketilen Erzincan Tulum Peynirinin ham maddesini sağlamaktadır. Binlerce vatandaşımızın istihdam edildiği bu sektör gerek ekonomik gerek sosyal açıdan Erzincan için büyük bir önem arz etmektedir. Böyle bir konumda sektörde istihdam edilen bireylerin belirli bir eğitim sahip olmaları, belirli bir tecrübeyle işlerine sarılmaları gerekmektedir. Burada şunu ifade etmek isterim ki Erzincan Tulum Peyniri Erzincanımız için son derece önemli ve özel bir markadır. Bizim bu markayı öncelikli olarak korumamız, geliştirmemiz, tanıtmamız büyük önem taşımaktadır. Bu sektörü tamamıyla düşündüğümüzde binlerce insanımızın istihdam edildiğini ve Erzincan’a çok büyük bir katkı sağladığını görüyoruz. Ülkemiz genelindeki pazarlarda tulum peynirimizi en iyi şekilde tanıtarak Pazar payımızı artırmak için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bunu sağladığımız takdirde hem sizler hem de Erzincan kazanacaktır. Büyük önem taşıyan küçükbaş hayvancılık sektöründe maalesef sürü yöneticilerimiz yeterli tecrübe ve bilgiye sahip olmadığı için zaman zaman sektörde sorunlar yaşanmaktadır. Sürü yönetimi elemanı olarak sektörde görev almak bir meslektir. Bizim yıllardır kullandığımız kavram çoban kavramıdır. Sürü yöneticisi tabiri de gayet güzel bir tabir. Eskiden insanlar bu mesleğe talip olmakta zorlanıyorlardı. Ama bu da bir meslek. Şu an ekonomimizi destekleyen özellikle gıda ve tarım sektörünü destekleyen çok önemli bir görev. Bu işlere talipli insanlarımıza ihtiyacımız var. Dolayısıyla artık eğitimli olması gerekiyor. Artık üniversitelerde bir çok mesleğin bir okulu bile var. Bu bir ihtiyaç. Dolayısıyla bizim de her konuda bütün sektörlerde uzman kişilere yöneltilmemiz önemli. Bu konuya devletimizin, hükümetimizin el atması son derece övünç verici bir durumdur” şeklinde konuştu.
Düzenlenen törende daha sonra eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı. Sertifika töreninin ardından yerel sanatçılar Fırat ve Ceren Bozkurt tarafından konser verildi.
Kemah’ta aynı anda bir başka etkinliğin daha heyecanı yaşandı. DAP Projesi kapsamında tedarik edilen 54 adet koç yetiştiricilere dağıtıldı. DAP Projesi kapsamında %80 hibe ile dağıtılan 54 adet koç için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 65 bin TL hibe desteği sağladı.