Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2016-2017 yılında uygulanmak üzere DAP idaresine sunulan “Yeni Yem Bitkilerinin Denenmesi ve Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Erzincan merkez ve ilçelerinde yeni yem bitkilerinin çiftçilerle buluşması sağlandı.

Kaba yem açığının kapatılması, yüksek kalitede ve verimdeki yem bitkisi çeşitlerinin üreticiye tanıtılması ve hayvansal ürünlerde artışın sağlanarak üreticinin daha çok kazanması amaçlanıyor. Proje ile yem bitkisi çeşitlerinin ekimi, bakımı ve faydaları konusunda eğitim verilen 328 çiftçiye 5819 kg tohum dağıtılarak 1715 da alanda ekim yaptırıldı. Toplamda 60.000 TL kaynağın sağlandığı proje sayesinde çiftçiler, Ryegrass (İtalyan çimi) ve Lenox (Ot tipi ve Yumru tipi) yem bitkilerini tanıma fırsatı buldu.

Proje kapsamında yeni yem bitkilerinin ekimini gerçekleştiren üreticilere ziyarette bulunan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin konuyla ilgili olarak “ Hayvancılığın en büyük gider kalemi hiç şüphe yok ki hayvan besleme giderleridir. Bu proje sayesinde üreticilerimizin yüksek verimli ve kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak, hayvansal ürünlerin kalitesini ve miktarını arttırmak istiyoruz. Bu sayede üreticimizin ve ülkemizin kazanmasına ön ayak olmayı amaçlıyoruz. Özellikle Ryegrass (İtalyan çimi) hem ürün kalitesi yönünden hem de hayvanlarda şişkinlik yapmaması ve yaylımla da tükettirilebilmesi gibi özellikleri sayesinde çiftçimiz tarafından tercih edilecektir. Bununla beraber yumru tipi Lenox un da çiftçilerimizce 2. ürün olarak ekilebilecek olması normalde 1. ürün sonrası boş kalacak tarlalarımızın değerlendirilmesi bakımından önemlidir.” dedi.

Proje kapsamında çiftçilere verilen eğitimlerin ardından, yeni yem bitkilerinin ekimini yaparak faydalanan üreticiler, süt veriminde artışı gözlemlediklerini ve bu proje sayesinde yeni alternatif yem bitkilerini deneme fırsatı bulduklarından dolayı memnun olduklarını dile getirdiler.