Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım aracı (IPA) Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) Erzincan’da tanıtıldı. Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen programa Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Erzincan İl Koordinatörü Metin Bektaş, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Erzincan İl Koordinatörü Metin Bektaş, kurumlarının uygulayacağı IPARD programının Türkiye’nin kalkınmasına güç katacağını, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Desteklerini üretici ve yatırımcılarla buluşturacağını söyledi. Bektaş, IPARD programı hazırlığı ile paralel yürütülen çalışmalar sonucunda, IPARD kapsamında belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik Avrupa Birliği destek fonlarını dağıtacağını, Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumunun şu anda 42 ilde faaliyetlerini yürüttüğünü söyledi.Bektaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tarımdan sanayiye, çevreden turizme, istihdamdan örgütlenmeye kadar geniş bir yelpazede, entegre bir yaklaşım, insan odaklı bir anlayışla, kırsal kesimin ekonomik, sosyal ve kültürel yönden geliştirilmesini amaçlayan ve çok yönlü kalkınmayı ifade eden kırsal kalkınma, bugün gelişmiş ülkelerin tamamında tarım politikalarının merkezine yerleşmiş önemli bir kalkınma aracıdır.IPARD programı ile ilimizde süt ve et üreten işletmeler, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında; arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili faaliyetlere, yerel ürünler, el sanatları ve kırsal turizme yönelik yatırımlarına, tarımsal çevrenin korunması ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi, üretici örgütlerinin kurulması teşvik edilecektir. Bu kapsamda süt ve et üreten işletmelere yönelik yatırımlara %50-65, diğer alanlara yönelik yatırımlara %50 hibe desteği verilecektir.program dahilinde uygulanacak yatırımlara alanlarına göre 15.000 Euro ile 3.000.000 Euro arasında değişen oranlarda destek sağlanacak”

Programda konuşan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ ise, tarımda kırsal kalkınmanın önemine değindi. Karadağ, kalkınmanın mevzuatlarla kağıt üzerinde gerçekleşemeyeceğini, projeler üretilip hayata geçirilmesi gerektiğini ve sahada faaliyetlerin yürütülmesinin şart olduğunu söyledi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun uygulayacağı IPARD desteklerinin bu kalkınmayı sağlamak için iyi bir araç olduğunu söyleyen Karadağ, üreticileri ve girişimcileri proje üretmeye davet etti.

Programda daha sonra konuşan Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ise AB Türkiye ilişkilerine değinerek, yürütülen üyelik müzakerelerine değindi. Tarım başlığının da bunlardan biri olduğunu söyleyen Türköz, tarım alanında birçok çalışmanın yapılması gerektiğini, üretimde ve kalitede AB standartlarının yakalanmasının şart olduğunu söyledi. AB standartlarında tarımsal üretimin rekabet gücünü artıracağını vurgulayan Türköz, IPARD desteklerinin buna katkı sağlayacağını söyledi.

Programda daha sonra Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yönetiminden Esra Dağlıoğlu ve diğer konuşmacılar tarafından IPARD programının tanıtımı ve işleyişi ile ilgili bilgiler verildi.