Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Erzincan tarım sektörü için alternatif ürün oluşturma çalışmaları devam ediyor. Erzincan’da yetiştirilen tarımsal ürün yelpazesini genişletmek isteyen Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Erzincan’da bölgelere göre farklı ürünlerin yetişmesini sağlayarak Pazar payını da artırmak istiyor.
            Bu kapsamda serin bir iklim yapısına sahip Refahiye ilçesinde 40 gün vejetasyon süresine ihtiyaç duyan cino fasulyesi demostrasyonu kuran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, demostrasyon çalışmalarını başarılı bir şekilde tamamladı. Demostrasyonu yapılan Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur. Türkiye’ye çok iyi adapte olmuş bir tür olup fasulye üretimi yapılan bölgelerde aranılan bir çeşittir.
            Refahiye ilçesinde cino fasulyesi ekilen demonstrasyon alanında incelemelerde bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, demonstrasyon çalışmasının başarılı bir şekilde sonuçlandığını söyledi. Refahiye ilçesinde iklim şartlarından dolayı sebze ve meyve yetiştiriciliğinin çok uygun olmadığını kaydeden İl Müdürü Şahin, bu sorunu aşmak amacıyla yapılan araştırmalar sonunda 40 günde ürün verme kabiliyetine sahip cino fasulyesinin uygun olabileceğini öngörerek bu tür bir deneme yaptıklarını söyledi. Şahin, Refahiye bölgesinde kısa süren yaz mevsiminde vejetasyon süresi kısa olan çeşitlerle üretim yapılabileceğini, cino fasulyesinin bu çeşitlerden biri olduğunu söyledi. Önceki yıllarda Refahiye ilçesinde çilek yetiştiriciliğinden olumlu sonuçlar alındığını hatırlatan İl Müdürü Şahin, bölgenin cino fasulyesi yetiştiriciliğine uygun olduğunu, önümüzdeki sezondan itibaren cino fasulyesi ekiminin yaygınlaşması için eğitim ve yayım çalışmaları yapacaklarını söyledi.
            Cino fasulyesi yetiştiriciliğinin Refahiye’de verimli olarak kullanılamayan tarım arazileri için ideal bir ürün olduğunu vurgulayan Şahin, ilçede yeni bir gelir kapısının açılabileceğini vurguladı.