Tarım sigortaları havuzu tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibarıyla devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarı, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir. 2012 yılı uygulamalarına yönelik olarak “Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarına ilişkin 2011/2602 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Konu ile ilgili olarak Erzincan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri çiftçilerin dikkat etmeleri gereken konuları şu şekilde sıraladı; " Cam ve plastik seralarda; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı. Süt sığırları, erkek besi sığırları, damızlık koyun ve keçiler ile damızlık koç ve tekeler ile bunlara ilave olarak 2012 yılında damızlık mandalar için ölüm riski. Bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski. Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine (her türlü hastalık, zehirlenme, kaza ve bazı doğal afetler) ölüm riski, sigorta kapsamına alınmıştır. Devlet prim desteği oranı; tüm risklerde %50 oranında uygulanacak, sadece açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısıyla sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında çiftçi tarafından, 2/3 oranında devlet prim desteği olarak karşılanacaktır. Devlet prim desteğinden çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı (bu sisteme entegre edilen önsoykütüğü, soykütüğü, hayvan kayıt sistemi- Türkvet, örtüaltı kayıt sistemi, su ürünleri kayıt sistemi) üreticiler yararlanmaktadır. Üreticilerin, tarım sigortasındaki prim desteğinden yararlanabilmesi için çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırması ve bu kaydını her sene güncellemesi gerekmektedir. Tarım sigortası yaptırmayan çiftçiler için; 5363 sayılı tarım sigortaları kanununun yardım ve borç ertelemesi ile ilgili 17. Maddesinde belirtilen; ‘bu kanunun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler 20.6.1977 tarihli ve 2090 sayılı kanundan yararlanamaz.’ Hükmü uygulanmaktadır” olduğu ifade edildi.
Tüm riskler konusunda, tarım sigortası yaptırmamış üreticilerin tabi afetlerden zarar gören çiftçilere yapılan yardımlardan yararlanamayacağını kaydetti.