Üzümlü Kaymakamlığı, Üzümlü Sulama Kooperatifi ve Erzincan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklığında Onuncu Kalkınma Planı Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı altında “Suyun Bilinçli Kullanımı İçin Çiftçi Eğitimi ve Yayım Faaliyetlerinin Artırılması”   başlıklı bileşeni içerisinde tasarlanan eylem planları kapsamında çiftçilerin sulama konusundaki teknolojik gelişmeleri yakından görmelerini temin etmek amacıyla inceleme gezisi düzenlendi.

           

Düzenlenen teknik geziye Erzincan’dan 40 çiftçi ve 6 teknik personelin katılımıyla Aydın Söke TAYEM’ de (Söke Zirai Üretim İşletmesi ve Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü) etkin ve basınçlı sulama sistemleri konusunda eğitim gerçekleştirildi. Çiftçilere Söke TAYEM’ de 5  günlük teorik ve uygulamalı sulama eğitimi verildi.  Tarımda kullanılan yanlış sulama yöntemleri nedeniyle kullanılabilir suyun yaklaşık yüzde 40'ının israf edildiğine dikkat çekilen inceleme gezisinde suyun tasarruflu kullanımının önemi, basınçlı sulama sistemleri kullanımının neden gerekli olduğu konuları ele alındı. Çiftçiler ayrıca bölgede bulunan tarımsal alet ve makine üretimi gerçekleştiren tesisleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldılar.

 

Sulama eğitim sonrasında Erzincanlı çiftçiler Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde özellikle kiraz, kayısı ve elma ağaçlarında budama eğitimi aldılar. Programda üreticiler uygulamaları yerinde görme ve merak ettikleri konular ile ilgili bilgi edinme şansı buldular.

 

Çiftçiler daha sonra Antalya ilinde düzenlenen tarım fuarına katılarak tarımda yaşanan yenilikleri görerek, ilgili stantlardan bilgi aldılar.

 

Düzenlenen eğitim programı ve teknik gezi sonrasında Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkür eden çiftçiler, programın kendileri açısından çok faydalı geçtiğini belirttiler.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, yapılan teknik gezinin son derece faydalı olduğunu kaydederek,  çiftçilerin sulama konusundaki teknolojik gelişmeleri yakından görme fırsatını bulduğunu söyledi.  İl Müdürü Yılmaz, “Dünya her geçen gün gelişiyor. Bu durum tarım sektöründe de aynı şekilde baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Ortada bir gerçek var ki tarım sektörü hiçbir zaman güncelliğini ve önemini yitirmeyecektir. Bu durumda Erzincan çiftçisi hergün yenileri ortaya çıkan değişim ve gelişmelere açık olmak zorundadır. Erzincan çiftçisi kendini yenilmeli aksi takdirde her geçen gün rekabet gücünü yitirecektir. Gerek ulusal gerekse uluslararası arenada rekabet edebilmenin ilk şartı budur. Biz de çiftçilerimizin bu işi daha profesyonelce yapmalarını sağlamak maksadıyla eğitim çalışmalarımızı daha da hızlandırdık” diye konuştu.