Kendi elektrik ve yakıt giderlerini karşılamak isteyen kişi ve işletmeler günümüzde güneş enerji sistemlerine yatırım yapıyor. Güneş, tüm dünyada yararlanabilen bir enerji kaynağı olduğu için ülkeler arası enerji bağımlılığı da bulunmuyor. Başlangıçta yüksek maliyetli görünse de uzun vadede tasarruflu bir enerji tüketimi sağlayan güneş enerjisi, kullanımı kolay ve ekstra maliyetler gerektirmeyen bir sistem.

Güneş enerjisi sisteminin kurulacağı bölgenin öncelikle güneşlenme açısından yeterliliğine bakılmalıdır. Elektrik hatlarına olan uzaklık, kar yağış yoğunluğu, sis gibi etkiler, güneş alma sürelerini etkiler ve tam verim alamama durumuyla karşı karşıya kalınabilir. Türkiye’nin en çok güneş ışığı alan illerinden biri Şanlıurfa ve buna bağlı olarak son zamanlarda Şanlıurfa güneş enerji sistemleri açısından gelişme göstermeye başlamıştır. Şanlıurfa’da özellikle tarıma elverişli olmayan alanlara kurulan güneş enerjisi sistemleri ile ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlanabiliyor.


Güneş enerjisinin avantajları
 
Güneş enerjisi tükenmeyen bir enerjidir. Her ülke tarafından kullanılabilir ve ülkelerin birbirleri ile olan enerji bağlılıkları da ortadan kalkmış olur. Aynı zamanda gaz, duman, kükürt, karbon gibi zararlı maddeler barındırmayan güneş enerji sistemleri, çevrecidir, kanserojen etkileri yoktur. Güneş enerji sistemlerinin diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
 
  • Güneşi az gören ve çok gören yerler arasında çok az bir verim farkı olur. Dağların tepesinde, vadilerde ya da ovalarda güneş enerjisinden faydalanmak mümkündür.
  • Güneşin olduğu her yerde güneş enerjisi kurulabilir.
  • Dışa bağımlı olmadığı için ulaşım şebekelerinde yapılacak bir değişiklikten etkilenmez.
  • Karmaşık bir teknolojisi yoktur.
  • Kurulan güneş enerji sisteminin bakım maliyeti yoktur.
  • Güneş panellerinin zeminde olma zorunluluğu yoktur. Çatılara da yerleştirilebilir.
 
Güneş enerjisi ile kazanç nedir?
 
Güneş enerjisinden doğrudan ısı, elektrik ve hidrojen enerjileri elde edilebilir. Güneş enerji sistemi ile kullanım suyu ısıtılabilir, kaynatma ve pişirme yapılabilir, bitkisel ürünler kurutulabilir, su damıtılabilir ve binaların ısıtılması ve soğutulması sağlanabilir. Endüstride güneş enerjisi ile sulama suyu pompalanması, endüstriyel işlem ısısının üretilmesi, elektrik üretilmesi yapılabilir.
 
İster eviniz isterseniz de işletmeniz için elektrik üretmek, sıcak su sağlamak istiyor ya da endüstriyel çözümler arıyorsanız www.selamelektronik.com web sitesinin “Güneş Enerjisi” kategorisini inceleyin. İhtiyacınız olan güneş enerji sistemini selamelektronik.com üzerinden satın alabilir, kredi kartına taksit ve garantili ürün fırsatlarından yararlanabilirsiniz.