Günümüzde çok sayıda insan otomobil güvenliğine önem veriyor. Bir araç satın alırken ABS, ASR, ESP, hava yastığı vb. güvenlik önlemlerinin standart olması bekleniyor. Bu beklenti tabii ki doğru. Hatta can güvenliği için, güvenlik zafiyeti olan araçları tercih etmemek gerekiyor. Peki, motosikletalırken de güvenlik donanımlarını önemsiyor muyuz?

Bu soruya birçoğunuzun cevabı muhtemelen hayır olacaktır. Zira motosikletlerde, otomobillerin aksine güvenlik donanımı oldukça az bulunuyor. Yani günümüzde motosikletler için hali hazırda dikkate alacak kadar önemli bir güvenlik donanımı bulunmuyor.

İşte Alman otomobil devi BMW bu konuya el attı ve motosikletler için ilk kez akıllı acil durum sistemini geliştirdi. Intelligent Emergency Call (Akıllı Acil Durum Çağrısı) adıyla geliştirilen bu sisteme göre, motosikletin üzerindeki hız ve yalın açı sensörleriyle sayesinde olası kaza durumunda sürücüler uyarılacak.
BMW sadece kaza öncesini de düşünmemiş. Kaza olması durumunda ise otomatik olarak en yakın sağlık kuruluşuna, olayın konumu ve büyüklüğü iletilecek. Böylece sağlık ekiplerinin en kısa sürede olay yerine gelmesi sağlanacak.

Bugünlerde artık birçok otomobilde acil durum sistemi bulunuyor. Bu sistemin motosikletler için de geliştirilmesi hayli önem taşıyor. Zira bir kaza durumunda, motosiklet sürücüsünün yaralanma hatta ölme riski otomobil sürücüsüne göre çok daha fazla. Ayrıca 2016 yılı itibarıyla Türkiye'de sadece trafiğe kayıtlı 2,934,600 adet motosiklet olduğu biliniyor. Yani dünya çapında baktığımızda bu sayı hiç de azımsanacak boyutta değil. Bu ve bunun gibi güvenlik tedbirlerinin, tıpkı otomobillerde olduğu gibi tüm motosikletlerde standart olması gerekiyor.