Son zamanlarda balıkçı ağlarına takılarak ölen yunus sayılarındaki artış Sinop Üniversitesi ve balıkçılık kooperatiflerini harekete geçirdi. Balıkçılar, İtalya'dan ithal edilen "pinger" adlı cihaz ile yunus ölümlerinin önüne geçmeyi planlıyor.

Son zamanlarda denizlerde balıkçı ağlarına takılarak ölen yunus sayısının artması yetkilileri harekete geçirdi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Balıkçı Kooperatifleri, İtalya'dan ithal edilen "pinger" adlı cihaz ile denizlerde meydana gelen yunus ölümlerinin önüne geçmeyi planlıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, "Son yıllarda balıkçılarımızın en büyük sıkıntılarından birisi avlarına takılarak ölen yunus balıkları. Yunus balıkları denizde bulunan balık avlarından nemalanmak istemesi hem onların hayatına mal oluyor hem de balıkçılarımızın ağlarına zarar veriyor. Balıkçılarımız öyle bir duruma geldi ki, akşam balıklarını denize bırakan balıkçılarımız sabah avlarını almaya gittiklerinde paramparça olmuş bir avla karşılaşıyor. Bu gidişat sadece Sinoplu balıkçılarımızı değil, tüm balıkçılarımızı ilgilendiriyor. Sinop'ta özellikle gençlerimizin çoğunluğu geçimlerini balıkçılıkla sağlıyor, zor şartlarla temin ettiği avları maalesef yunuslar paramparça yapıyor. Bu durum balıkçılarımızı kahrediyor. Biz de bunu önleyebilmek için İtalya'dan cihaz getirttirdik. Bu cihazlar önümüzdeki günlerde Sinop üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi iş birliğinde denemelerini yapacağız. Yunus kovucu denilen 'pinger' cihazının özelliği ise bundan önceki cihazlar tek frekans üzerinden işlev yapıyordu, bu cihaz ise farklı frekanslarla işlev görmesi. Türkiye'de ilk defa Sinop'ta denenecek olan bu cihaz umarım işe yarar ve biz balıkçıların üzüntü ile karşılaştığı bu soruna bir çözüm olur" dedi.

Bayrak, yunus balıklarının çok zeki olduklarını, bundan önceki cihazların tek frekans çalıştığı için ilerleyen dönemlerde yunusların bu seslere bağışıklık kazandığını dile getirerek, denemelerini yapacakları bu yeni cihazdan umutlu olduklarını dile getirdi.

Türkiye'de ilk olarak Sinop'ta denenecek olan "akustik deniz memelisi uzaklaştırıcısı" denilen ve "pinger" diye adlandırılan cihaz, zil ya da çan gibi ses çıkartarak balıkların o ortamdan uzaklaşmasını sağlıyor. Cihazın sonuçları ise önümüzdeki günlerde belli olacak. - SİNOP