Hazinenin mahalli idarelerden olan alacaklarının büyük bölümünü büyükşehir belediyeleri ve onlara ait şirketlerin borçları oluşturuyor.

Hazine Müsteşarlığının yılın ilk çeyreğine ait geçici verilerine göre, Hazinenin 44 mahalli idare ve bağlı şirketten 14 milyar 429 milyon lira alacağı bulunuyor. Bu rakamın 7 milyar 448 milyon lirası vadesi geçmiş, 6 milyar 981 milyon lirası ise vadesi gelmemiş alacaklardan oluşuyor.

Hazinenin mahalli idarelerden alacaklarının büyük bölümünü büyükşehir belediyeleri ve bu belediyelerin şirketlerinin alacakları oluşturuyor. Bu kapsamdaki alacaklar 11 milyar 872 milyon lirayı buluyor. Büyükşehir belediyeleri ve şirketlerinin Hazineye olan borcu, mahalli idarelerin toplam borcunun yaklaşık yüzde 82'sine karşılık geliyor.

Borçlu belediyelerin başında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geliyor. Belediyenin 2 milyar 247 milyon lirası vadesi geçmiş olmak üzere toplam 5 milyar 497 milyon lira borcu bulunuyor.

Borçlu mahalli idareler listesinin ikinci sırasında Ankara Büyükşehir Belediyesi yer alıyor. Belediyenin borçları 2 milyar 130 milyon lirası vadesi geçmiş olmak üzere toplam 2 milyar 276 milyon liraya karşılık geliyor. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesinin şirketleri EGO Genel Müdürlüğü 1 milyar 526 milyon, ASKİ ise 332 milyon liralık borçla listede yer alıyor.

Mariç-Marmaris-İçmeler-Armutalan Belediye Birliği de listenin üst sıralarında bulunuyor. Birliğin, Hazineye, tamamı vadesi geçmiş 1 milyar 369 milyon liralık borcu bulunuyor.