Erzincanlı hemşehrimiz Vedat Yeşiltaş Diyanet İşleri Başkanlığı 2016 vekalet kurban kesme organizasyonuda Uganda'ya gitti.
Kurban ibadetinin son yıllarda kurumlara verilen vekaletlerle ibadete bir anlam daha katılarak büyük bir yardımlaşma hareketine dönüştüğünü ifade eden Tutkun, Türkiye Diyanet Vakfının da 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte vekaleten kurban organizasyonu gerçekleştirdiğini hatırlattı. Mustafa Tutkun, Türkiye Diyanet Vakfının, profesyonel ekibi ve kurmuş olduğu teknolojik alt yapısı ile her bir bağışçıyı ve her bir kurbanı adım adım takip ettiğini, Kurban programının tüm süreçlerinin bizzat vakıf tarafından yürütüldüğünü ve kesilen kurbanların tamamının bekletilmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını vurguladı.

Türkiye'de 235 il ve ilçe merkezinde, 120 farklı noktada da Suriyeli mülteciler için kurban kestiklerini ifade eden Tutkun, “Bunun yanında yurt dışında da 130 ülkenin 530 farklı noktasında kurban kesimi yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Böylece milletimizin emanetlerini mazlum ve mağdur coğrafyalardaki kardeşlerimize ulaştırarak, bayram sevinçlerine ortak olduk” dedi.

Kurban vekaletlerinde yüzde 33 artış
“Hayırsever milletimiz vekaletle kurban programına her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük teveccüh gösterdi” diyen Tutkun, Türkiye Diyanet Vakfına verilen vekalet kurban sayısında bu yıl yüzde 33 artış olduğunu açıkladı. Tutkun, “2016 yılı Vekaletle Kurban Programı Kapsamında Türkiye Diyanet Vakfına verilen vekâlet sayısı bir önceki yıla göre 59 bin 379 hisse arttı. Hayırsever milletimiz bu sene 239 bin 414 hisse kurbanı vakfımıza emanet etti” diye konuştu. Kurban kesim ve dağıtım hususunda çok hassas ve dikkatli davrandıklarını belirten Tutkun, her yıl olduğu gibi bu yılda ülkemizde ve yurt dışında kurban kesimini Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV çalışanları ile vatandaşlardan gönüllülerinin nezaretinde gerçekleştirdiklerini vurguladı. “Bu yıl da 381 gönüllümüz kurban çalışmalarını yerinde izlemek için 130 ülkeye gitti ve buralardaki çalışmalara bizzat şahitlik etti.

Yurt içinde de bütün organizasyonlar müftülükler ve TDV şubeleri nezaretinde gerçekleştirildi” diyen Tutkun, şöyle konuştu: “Ülkemizden ve dünyanın dört bir yanından vakfımıza verilen emanetleri dini usullere uygun olarak, vekalet veren kişilerin adları tek tek okunarak 130 ülkenin 530 bölgesinde, ülkemizde ise 235 il ve ilçe merkezinde görevli ve gönüllülerimiz nezaretinde keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bu yıl aynı zamanda Türk Kızılayı ile yurt dışında kurban kesimi noktasında da işbirliği yaptık. Kızılay bu yıl 12 farklı ülkede kurbanını bizimle kesti. Kızılay ile işbirliği içinde onların kurbanlarını da organize ettik ve bu kapsamda 10 bin 640 hisse kurban kestik. Kızılay işbirliği ile kestiğimiz kurbanları da dahil ettiğimizde toplam 250 bin 54 kurbanın kesimini yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış olduk.” Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, “Vakfımıza vekâlet veren hayırseverlerimizin kurbanlarının kabul olmasını diliyor; barışın, esenliğin, yenilenmenin, sabrın, yoksula, kimsesize ve çaresize ulaşmanın, kalpleri ısıtmanın ve böylece Allah'a yakınlaşmanın vesilesi olan Kurban Bayramının ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Vakfımıza teveccüh gösteren hayırseverlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Toplam vekaletle kurban sayısı 1 milyonu aştı
Türkiye Diyanet Vakfının 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı düzenlediğine işaret eden Tutkun, Türkiye Diyanet Vakfı olarak 2013 yılında 89 bin 11, 2014 yılında 141 bin 575, 2015 yılında ise 180 bin 35 hisse kurban keserek ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırdıklarını kaydetti. Tutkun, “2015 yılı Vekaletle Kurban Programı itibariyle toplam 866 bin 955 hisse kurbanın kesim ve dağıtımı gerçekleştirmiştik. Bu yıl kestiğimiz 239 bin 414 hisse kurban vekaletini de eklediğimizde bugüne kadar kestiğimiz vekaletle kurban sayısı 1 milyon 106 bin 369’a ulaştı” dedi.