Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği, uluslararası nitelikteki ve 173 akademisyenin katılacağı Türk amirali 'Kara Mürsel Alp' ile ilgili Kocaeli Tarihi Sempozyumu yarın başlıyor.

Başiskele İlçesi sahilindeki Werllborn Otel'de gerçekleştirilecek olan üç günlük 'Karamürsel Alp Kocaeli Tarihi' adlı sempozyumu için yerli ve yabancı akademisyenler de Kocaeli'ne gelmeye başladı.

Sempozyum için dün kente gelen Cezayir Üniversitesi'nde Türkoloji Bölüm Başkanlığı yapan Prof. Dr. Chakib Benafri, Karamürsel ilçesinde bulunan Kara Mürsel Alp'in anıt mezarını ziyaret etti. Dünyanın Piri Reis'i, Barbaros Hayrettin Paşa'yı çok iyi bildiğini, Osmanlı'nın ilk Kaptanı Deryası olan Kara Mürsel Alp'i tanımadığını belirterek bu sempozyumun önemini hatırlattı.

Bugünkü denizcilik hukukunu Osmanlı devletinin kurduğunu da söyleyen Benafri, "Osmanlı denizcilik faaliyetlerinin güvenli bir şekilde ele alınması ve yorumlanması gerekiyor. Bu kapsamda Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda önemli tarihi veriler sunulacak. Kara Mürsel Alp isminin de bu sempozyum ile dünya tarihine tam anlamı ile gireceğine inanıyorum. Cezayir'e döndüğümde kendi öğrencilerime Kara Mürsel Alp'i ve Osmanlı denizciliğini anlatacağım" dedi.

Yarın başlayıp pazar günü sona erecek olan sempozyum boyunca 150 civarında bildiri sunulacak, ayrıca sempozyumun gerçekleştirileceği otelin bulunduğu bölgede İzmit Körfezi'nde Donanmaya bağlı bir fırkateyn demirleyecek.