Afyonkarahisar'ın Sultandağı İlçesi'nde etkili olan kar yağışı kiraz üreticileriyle arıcıları tedirgin etti. Çiçek açan kiraz ağaçları ve arı kovanları kar altında kalırken, üreticiyi don korkusu sardı.

Sultandağı İlçesi ve köyleri güne kar yağışıyla başladı. Türkiye'deki kiraz üretiminin önemli bir kısmının karşılandığı bölgede, kar kalınlığı 10 santimetreye yaklaştı. Çiçek açan kiraz ağaçları kar altında kalırken, bu durum üreticileri tedirgin etti. Bölgede yağış etkisini yitirirken, üreticiyi don korkusu sardı.

İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN
Sultandağı Kiraz Kooperatifi Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Kadir Göçeri, "Yağışın dona çevirmesi tehlikeli, ancak havada nem var. Nem soğuğu kırarak donu önleyebilir. Gece hava açık olup dona çevirmezse korkulacak durum yok" dedi.

ARICILAR ŞOK OLDU

Kar yağışı, meyveciliğin yoğun yapılması nedeniyle bölgeyi tercih eden arı yetiştiricilerini de korkuttu. Meyve bahçelerine kovanlarını kuran arıcılar, böyle bir durum beklemediklerini söyledi. Antalya'dan gelerek Pınarbaşı mevkiinde konumlanan arıcılardan Özay Çetin, kovanların yüzde 30'unun kar yağışı nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. Çetin, şöyle dedi:

"Antalya'dan hava durumunu inceleyerek bölgeye geldik. Ancak havanın soğuk gitmesi bizi endişelendirdi. Aniden yağan kar bizi şoka uğrattı. Bizim 10'ar çıtalı arılar soğuk nedeniyle 7 çıtaya düşüyor. Soğuktan dışarı çıkan arı kara konunca ölüyor. Bizim de arılarımız telef oluyor. Daha önce buraya geliyorduk. 10 yıldır bu bölgede çalışıyoruz. Ancak daha önce hiç böyle bir durum başımıza gelmedi. Bir kere oldu ancak bu kadar sert olmamıştı. Şaşırdık. Arı 3 gündür uçmuyor. Arı uçmayınca kovan içersinde biriken balı yiyor. Böylece biz de zarar ediyoruz. Bölgede yağan kar meyve çiçeğini dondurabilir. Eğer donar, arı çiçekten polen alamazsa meyve dölleme yapamaz ve zarar meydana çıkar." - Afyonkarahisar