Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, baro yönetim kurulu üyeleri ile birlikte 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, seçimler öncesinde toplumda oluşan gerginliği aşmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

Kayseri Barosu Yönetim Kurulu, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenk koydu. Daha sonra Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç ve yönetim kurulu üyeleri baroda basın açıklaması yaptı. Konaç, yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi; “Avukatlar Günü geçen yıl çok tartışmalı ve çetin geçen 30 Mart yerel seçimlerinden sonrasına denk gelmişti. Kadere bakın ki; bu yıl Avukatlar Günümüz 7 Haziran Genel seçimlerinin öncesinde yaşanan tatsız bir takım tartışmaların gölgesinde, acı bir cinayetin, bir anlamda sonuç ve ödenen bedel bakımından Avukatlık mesleğine fatura edildiği günlere denk geldi. Ülkemiz böyle önemli bir seçim sürecinden geçerken, demokrasinin-hukuk devletinin-adil yargının-insan haklarının-özgürlüklerin tartışma konusu olmaktan çıktığı bir ülke olma adına gelişmelerin yaşandığı, sıkıntıların asgari düzeye indirildiği günleri görmeyi temenni ediyoruz. Savunma mesleğinin temsilcisi avukatlarımız ve barolarımız adına, hukuk devletinin tesisi yolunda verilecek mücadelenin yanında olacağımızı ifade etmenin mutluluğu içindeyiz.”

“Yaşı müsait olup ülkemizin yaşadığı tüm seçimleri hatırlayanlar vardır” diyen Baro Başkanı Konaç, “Bu seçimlerden hiç biri yoktur ki; öncesinde, yapılacak seçimin tarihin en önemli seçimi olduğu vurgusu gerek iktidar, gerekse muhalefet tarafından ifade edilmiş olmasın. Yine bu vurgunun sıkça yapıldığı bir seçimin arefesinde, siyasetin ve çatışmaların sıcak gündemine mahkûm olmuş bir tarihte, mesleğimiz adına onur ve şeref günü olan 5 Nisanı kutluyoruz. Daha iki gün önce şehit edilen ve tüm milletimizi yasa boğan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın acısının tazeliği içimizi yakarken bir kez daha tüm adliye camiamıza başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

'ESKİ TÜRKİYE-YENİ TÜRKİYE DEĞİŞİMİ YAŞATILIRKEN SESSİZ KALAMAYIZ'

Avukat Fevzi Konaç, seçimden sonra, toplumdaki kamplaşmanın acil olarak çözümü anlamında, siyasilerin sağduyu ve kardeşlik dili geliştirmeleri konusunda umutlu olduklarını söyledi. Bu konuda adımlar atmaya davet ettiklerini belirten Konaç, “Bu seçimler görünen o ki; tarihimizde yönetim anlamında ilk kez bir sistem sorgulaması ve değişikliği anlamında tercihin oylanacağı seçimler olacak. Biz Avukatlara ve Barolarımıza konuyu topluma doğru aktarmak ve hukuki olarak bunların ne anlama geldiğini izah etmek gibi görevler düşüyor. Bu konuda ne toptan reddiye düzmek, ne de tereddütsüz ön kabul misyonumuza yakışan bir tavır değildir. Değişim talebinde bulunan bir toplumda, sağlıklı bir zeminde bu talebin karşılanabilmesi için biz hukukçulara önemli görevler düşmektedir. Bu rolü üzerine almayan hukukçular hata etmiş olacağı gibi ve toplumun yanlış zeminlere savrulması tehlikesi de akıldan çıkarılmamalıdır. Ama her ne olursa olsun Baro olarak her zaman hukukun yanında saf tutacağımızı buradan bir kez daha deklare ediyoruz.” dedi.

'CİNAYETTEN SONRA İLK FATURANIN MESLEĞİMİZE KESİLMESİNİ KABUL EDEMEYİZ'

Baro Başkanı Fevzi Konaç, 5 Nisan’ın, meslekte en önemli günü olduğunu söyleyerek, “5 Nisan, ayrıca mesleğimizin yaşadığı sorunların dillendirilmesi adına bir fırsattır bizler için. Uzun zamandır yasal düzenlemelerle bir kısım sorunlarımızın halli anlamında gelişmeler beklerken, Çağlayan olayından sonra, bir kısım haklarımızın da sorgulanmasını, geriye dönüş anlamındaki açıklamaları kabul etmemiz mümkün değildir. Olaydan dolayı elbette sorgulanacak birçok zaaf vardır. Biz avukatlar ve Barolar olarak bu öz eleştiriyi yapmaya her zaman hazırız. Kusursuz ve hatasız bir durumdayız demeyiz ve demiyoruz. Adaletin tesisine yardım için var olan avukatların, makul çözüm önerilerine sırt dönmesi ve buna engel olması düşünülemez. Ama bir kısım ifadelerle toplumun gözünde örselenmeyi hak etmediğimizi bir kez daha hatırlatmamız gerekir” diye konuştu.

'DERDİMİZ SADECE MESLEK ODAKLI DEĞİL, ÜLKE ODAKLI KATKI SAĞLAMAK'

“Biz Baro’yuz. Hukuk adına gördüğümüz yanlışları toplum ile paylaşmanın görevimiz olduğunu düşünüyoruz” diyen Başkan Avukat Fevzi Konaç, “Her zaman olduğu gibi baromuza kayıtlı bütün meslektaşlarımızın hassasiyetlerine ve siyasi görüşlerine saygı duymak gerektiğinin de farkındayız. Bundan dolayı siyasetin tarafı olmadan, hiç kimsenin hatırı için yapılan yanlışları görmezden gelmeden, vatanımızın, milletimizin birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutarak konuşmanın, tavır almanın en önemli görevimiz olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.