Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gözde birliklerinin yetiştirildiği Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, geçtiğimiz günlerde "evlere şenlik" bir uyuşturucu operasyonu ile sarsıldı.

Bazı erlerin okulun bölümlerinde uyuşturucu kullandığı ihbarını alan Tümgeneral Ethem Büyükışık, bir albay ve astsubay ile birlikte, uyuşturucu kullanan erlere gizli bir operasyon düzenledi. Operasyon hakkında o gün nöbetçi subay ve astsubaylar bilgilendirilmedi. Suçüstü esnasında ise bazı erler kaçmaya çalıştı. Bunun üzerine nöbetçi olan diğer erler ise arkadaşlarına ateş açtı. Bu ateş sonucunda bir er ağır yaralandı.
Olay, sivil savcılığa intikal etmesi üzerine büyüdü. Konuyla ilgili karargâh da inceleme başlattı.

Savcılığa intikal eden olayın ayrıntıları şöyle:
Komando okulundaki uyuşturucu operasyonu, yüzbaşı Mustafa Kahraman'a Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi'ne bağlı Eşref Manas Kışlası'nda Lojistik Destek Komutanlığı'ndan üç erin esrar kullandığı ihbarının yapılması ile başladı.

OPERASYON TALİMATI

Kahraman, olay hakkında Albay Çetin Köklü'ye, Köklü de Tümgeneral Ethem Büyükışık'a bilgi verdi. Ethem Paşa da sözlü olarak "olaya müdahale edin" emrini verdi. Bu talimat üzerine harekete geçen Albay Çetin Köklü de 15 Mart 2013 günü nöbetçi Astsubay Halil Cengiz'e emir vererek, hazır olmalarını, gece operasyon yapılacağının bilgisini verdi. Operasyon konusunda ise diğer subay ve astsubaylara bilgi verilmedi.

ARKADAŞINI TERÖRİST ZANNETTİ

Operasyondan bilgisi olan küçük bir grup ise uyuşturucu kullanan erleri gece görüş cihazı ile gözetlemeye başladı. Üç erin esrar kullanmaya başladığının tespit edilmesi üzerine operasyon için düğmeye basıldı. Operasyonda görevli erlere kimlere yönelik operasyon yapılacağı konusunda bilgi verilmedi. Konteynırlara gelindiğinde ise erlere suçüstü yapıldı. Ancak bu esnada bir er kaçmaya başladı. Operasyondan haberi olmayan bir başka nöbetçi asker, "dur" ihtarına uymayan arkadaşını terörist zannederek ateş etti. 12 parmak bağırsağı parçalanan, omuriliği zedelenen ve kalbe giden damarları zarar gören er D.D. ağır yaralandı.

Bir erin ağır yaralanması ile sonuçlanan uyuşturucu operasyonun ardından Ethem Paşa ve diğer üst rütbeli subaylar, olay gerine gelerek incelemede bulundu.

Komando okulundaki uyuşturucu operasyonu skandalı, olayın sivil savcılığa intikal etmesi üzerine ortaya çıktı. EDOK Muhabere Destek Komutanlığı'ndan da İdari Tahkikat Heyeti olayla ilgili inceleme başlattı.