Haziran 2016 21 üniversitede seçim yarışına sahne olacak. Rektör adaylarının bir bir ortaya çıktığı üniversitelerde seçimle ilgili YÖK yeni bir çalışma yaptığı ileri sürüldü. Yapılacak düzenlemeyle YÖK, belirleyeceği kriterlere uyan isimleri Cumhurbaşkanı’na bildirecek. Cumhurbaşkanı belirlediği isimleri üniversitelere rektör olarak atayacak.
 
Türkiye’nin dört bir yanında bulunan 21 üniversitede rektörlük seçimleri hazırlıkları başladı. Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ODTÜ, Trakya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi. Bu arada Ankara, Atatürk, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Ondokuz Mayıs, ODTÜ ve Uludağ Üniversitesi 2016 Haziran ayında seçim heyecanı yaşayacak.
 
Kuruluşundan bugüne 16’ıncı rektörünü seçmeye hazırlanan Atatürk Üniversitesi’nde aday sayısı her geçen gün artıyor. Adaylık için nabız yoklayan onlarca öğretim üyesinin bulunduğu Atatürk Üniversitesi’nde yeni dönemde yönetici olacak rektörün kim olacağı merak ediliyor.
 
 Haziran 2016’da yapılacak seçime hazırlanan rektör adaylarına Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’ndan kötü bir haber var. Geçtiğimiz yıllarda üniversite rektörlerinin belirlenmesi için bir dizi çalışma yürüten YÖK, Haziran 2016 öncesi kolları sıvadı. Alınan bilgilere göre YÖK, üniversitelerde seçim yapmayı planlamıyor.
 
YÖK, rektörlük seçimleri için yeni kriterler geliştiriyor. Alınan bilgilere göre seçim sistemi tamamen kaldırılıyor. Yerine ise rektör adayı olabilecek isimler için kriterler getiriliyor. Kriterlere uygun isimler, Rektör olabilmek için YÖK’e başvuracak. Başvuruda bulunan adayların içinden belirlenecek isimler Cumhurbaşkanına sunulacak. Cumhurbaşkanı da bu isimlerden birisini üniversiteye rektör olarak atayacak.
Kanun hazırlığının bitme aşamasına geldiği, önümüzdeki günlerde yürürlüğe sokulacağı bildirildi. Alınan bilgilere göre yeni düzenlemenin Mayıs ayına yetiştirilmesinin planlandığı ileri sürüldü.

 
Bu arada YÖK hazırlanan kanun tasarısıyla ilgili resmi internet sitesinden yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yükseköğretim Kurulu Anayasa tarafından yükseköğretimi planlamak, düzenlemek, yönetmek ve denetlemekten sorumlu olarak görevlendirilmiştir. Son yıllarda yükseköğretimdeki sayısal bakımdan büyüme Yükseköğretim Kurulu’na yeni sorumluluklar getirmiş ve Kurul’u sistemin pek çok alanında yurt içi ve yurt dışındaki gelişmelere cevap verecek kuramsal ve kurumsal değişikliği gerçekleştirmesini gerekli kılmıştır. Yükseköğretimin dünyada küreselleşen yapısı, Türkiye’nin de dahil olduğu, Avrupa yükseköğretim alanını da aşan, akademide evrensel ilkeleri gerçekleştirme arayışları kadar Avrupa yükseköğretiminde yaşanılan sorunların da bir sonucu olan Bologna süreci, en önemlisi kendi ulusal referans çerçevemizin, milli politikalarımızın, kapasite ve hedeflerimizin de dikkate alınması gerekmektedir. Bu yeniden yapılanma; çeşitlilik, performans değerlendirilmesi, rekabet, kalite güvencesi gibi evrensel kavramların oluşturduğu bir zeminde gerçekleşmelidir. Bu temel zihniyet ve ilkeler çerçevesinde, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları belli bir süreç dâhilinde yürütülecektir. Çok kısa bir zaman içerisinde öncelikle üniversitelerimizin rektörlerinin, daha sonra konunun diğer ilgili bütün taraflarının katkılarının teminine çalışılacak, şeffaflık ve katılımcılık ile bu süreç yürütülecektir. Yükseköğretim Kurulu olarak “Yükseköğretim Kanunu Tasarısı” çalışmasını başlattığımızı kamuoyuna duyururuz”

Kaynak: gazetepusula.net