Mersin’in Silifke ilçesinde orman içinde bulunan yabani zeytinler ve harnup ağaçları aşılanarak köylüye gelir sağlayacak hale getiriliyor.

Silifke Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen orman ağaçlarını aşılama ve dikimi çalışması kapsamında bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik ilk olarak İncekum sahil şeridinde bulunan Liman Kalesi’ndeki 10 hektarlık makilik alanda bulunan yabani zeytinler ve harnup ağaçlarının aşılanmasıyla başladı.

Silifke Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen aşılama çalışmasında yörenin iklim şartlarına uyumlu kaliteli zeytin ağaçlarından alınan gözler yabani zeytinlere aşılandı. Bunun yanı sıra yine Işıklı Mahallesi Cam İş Maden sahasında ise ağaçlandırma çalışmaları yapıldı.

Orman alanlarındaki yabani zeytinlerin aşılanması ile meyve kalitesinin artırılarak çok değerli bir ziraat bitkisi haline dönüşmesi yörede zeytinciliğe olan ilgiyi artıracağını bildiren Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan, “Çalışmalar kapsamında 20 hektarlık alanlarda bulunan harap zeytinlerin ve harnupların aşılanmasına başlandı. Boğsak mevkiinde 10 hektarlık makilik alanda bulunan ağaçlar aşılandı ve diğer 10 hektarlık alan olan Liman Kalesi bölgesinde de aşılanma çalışmaları devam ediyor. Amacımız, buradaki yaban zeytin ve harnup ağaçlarını ekonomiye kazandırmaktır.” dedi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca orman şeflerine aşılama yönteminin nasıl yapılması ve nelere dikkat edilmesi konusunda bilgiler verdi. Baca, ”5 yıllık eylem planı çerçevesinde 2015 yılında Silifke’de yaklaşık bir program belirledik. Daha öncede bu bölgede çalışmalar yapılmıştı. 2015 yılında 250 hektar alanda yaklaşık 150 bin civarında bir aşı yapacağız. 250 hektarlık alan Mersin ve ilçelerinde değişik yerleri kapsıyor. Anamur’dan Tarsus’a kadar alan içerisinde olacak. Aşılanan ağaçları köylüye dağıtmak istiyoruz. Köylüye gelir getirsin. Burası İmamuşağı köyümüzün sınırları içerisinde kalıyor. Muhtarımızı da köylüleri de çağırdık. Uzmanlarımız tarafından aşılama konusunda onları bilgilendirdik. 15 gün sonra aşıların bağları çözülecek. Ağaçlara bakım yapabilecek köylülerimize buradaki ağaçlar dağıtılacak. Burada köylümüzün gelirini arttırmak, milli ekonomiye katkıda bulunmak amacındayız.” diye konutu.