Erzincan'da faaliyet gösteren Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi, haftalık programları kapsamında konuk ettiği Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu'yu ağırladı.

Erzincan Şubesi'nin haftalık etkinlikleri devam ederken, bu haftanın konuğu Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu oldu.

Uslu, konuşmasında vakıf geleneğinin çok eski bir kökene dayandığını belirterek, Babil ve Sümerlerden başlayarak Türkler öncesinde de vakıf geleneğinin bulunduğuna değindi. Vakıf geleneğinin olgunlaşması sürecine dair bilgi veren Uslu, günümüzdeki manadaki ilk vakfın Erzurum'un Pasinler ilçesine 1048 yılında kurulan 'Halili Divani Vakfı' olduğunu ifade etti.

Karahanlılar döneminde Karahanlı Emiri Ebu İshak İbrahim Bin Nasr Tamgaç Buğra Han tarafından kurulan bir medrese ile vakıf müesseselerinin gelişmeye başladığını vurgulayan Uslu, Selçuklu devletinin kuruluşuyla birlikte vakıf müesseselerinin daha da geliştiğini ve tarikatların etkisiyle düzenli bir sosyal müessese halini aldığını belirtti.

Murat Uslu, vakıfların toplum üzerindeki etkilerini vurgulayarak, toplumun çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan vakıflardan örnekler verdi. Vakıfların insanlığa fayda sağlayan bir sistem olduğunu ifade eden Uslu, vakıfların inanç ve ihtiyaç temelinde şekillendiğini söyledi. Geçmişte kurulan vakıfların sunduğu hizmetlere dair çeşitli örneklerle açıklamalarda bulundu.

Vakıflar Bölge Müdürü, konuşmasının son bölümünde devlet-millet kaynaşmasını sağlayan vakıfların, geçmişle günümüz arasında bir köprü olduğunu belirtti. Vakıf bilincinin oluşturulması ve genç nesillerin bu konuda eğitilmesi gerektiğini vurgulayarak, vakıfların korunmaya muhtaç olduğunu ifade etti.

Program sonrasında Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir, eski Belediye Başkanı Yüksel Çakır, İl Vaizi Aydın Öcalan tarafından Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu'ya teşekkür belgesi verildi ve bir tablo hediye edildi.