Mücahit Özdemir
Dünya'nın en büyük ve şiddetli depremler iarasında gösterilen Erzincan depreminin 72. yıl dönümü 27 aralık tarihi. 27 Aralık 1939 tarihinde akşam saat 22.00 sıralarında 8.0 şiddetinde sallanan Erzincan ve bölgesinde resmi kayıtlara göre 32 bin 962 kişi hayatını kaybetti. 

1939 Erzincan depremi yaşandığı zaman ilkokula giden ve 15 yaşında olan Necmiye Subaşı muhabirimize o zaman yaşadıklarını anlattı. Yalnızbağ Beldesi'nde ki evlerinde uyku halinde depreme yakalandıklarını anlatan Subaşı, enkaz altında kaldığını ve tüm bağırmasına rağmen kimsenin onu duymadığını belirtti. Enkazın altından çıkartıldıktan sonra giyecek ayakkabı bile bulamadıklarını, yiyeceklerinin tümünün enkaz altında kaldığını, soğuk ve kar ile sürekli mücadele halinde olduklarını belirtti.

Donmuş olması sebebiyle içmeye bile su bulamadıklarını kaydeden Necmiye Subaşı, çimento poşetleriyle kendilerine ayakkabı yaptıklarını kaydetti. Yaklaşık 2 ay sonra hükümetin yardımlarının Erzincan'a ulaştığını belirten Necmiye Subaşı evin erkeklerinin yardım almaya gittiğini ve geldiklerinde az da olsa yiyecek ve giyeceğe kavuştuklarını ifade etti.

Kışın dondurucu soğuğundan enkazlardan toplanan ağaçları yakarak kurtulduklarını belirten Necmiye Subaşı, 1 ay sonra gelen çadıra sığmadıklarını, evin erkeklerinin enkazdan çıkardıkları kapılar ile bir baraka yaptığını, kışı yorgan ile kapattıkları barakada geçirdiklerini söyledi.