Domatesli pilav, sade pilavın bir üst seviyesidir ve ölçüsünü tutturmak çok kolay değildir. Pilavı bardak ölçüsüyle yapanlar, domatesli pilava konacak su miktarı ile domatesteki su miktarını dengelerken zorluk yaşayabilir. Bu aşamada göz kararı ölçü devreye girer ve biraz maharet ister.
 
Domatesli pilav nasıl yapılır gibi zor bir sorunun altından kalkmak için sade pilavı birkaç kez göz kararı ölçüyle yapmak işinizi kolaylaştıracaktır. Doğru oranda su kullanarak yapılan bir domatesli pilavın tane tane olmaması için hiçbir neden yoktur.
 
Domates seçimi
 
Öncelikle domatesinizi seçmelisiniz. Kimi domates rendelendiğinde az sulu çıkar, kimisi ise 1 bardağa yakın su bırakır. Öyle domatesler vardır ki elma gibi rendelenir, hiç su bırakmaz ve rengi de pembedir. Kıpkırmızı bir pilav için yaz mevsiminin domatesleri en idealidir. Kışın domatesli pilav yapmak isterseniz, doğranmış konserve domatesleri ya da yazdan hazırladığınız domates sosunu kullanabilirsiniz. Kışın satılan sera domateslerden istediğiniz domates suyunu elde edemezsiniz.
 
Domatesli pilav tarifi (4 kişilik):
 
2 su bardağı pirinç
2 orta boy domates
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 bardak sıcak su (1 bardağı tavuk suyu olabilir)
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
 
Önce pirinci ayıklayarak iyice yıkayın ve suyunu süzün. Tere yağı ve sıvıyağ ile birlikte tencerede eritin. Isınan yağa rendelenmiş su domatesleri ekleyin ve 3 dakika kadar kavurun. Fazla suyun bir kısmı bu şekilde buharlaşacaktır. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri domateslerin üzerine alarak birkaç tur karıştırın ve sıcak suyunu ilave edin. Son olarak tuz ve karabiberi de ekleyerek en kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çeken pilavı en az 20 dakika üzerine temiz bir bez kapatarak demlenmeye bırakın. Servis yapmadan önce karıştırın.
 
Domatesli pilav tarifleri her ne kadar bardak ölçüsüyle verilse de burada göz kararı önemlidir. “Üzerini geçecek kadar su” ifadesi domatesli pilavda uygulanabilir. Yazın hazırladığınız domates soslarından kullanacaksanız, yarım bardak sos, 1 bardak su ile seyreltilerek kullanılabilir.
Pilav tarifleri, kestaneli iç pilav ve hindi dolması tariflerinde öneriler ve birçok nefis yemek tarifleri için nelazimsa.carrefoursa.com blog sayfasını takip edebilirsiniz.