Bu yıl 36'ıncısı düzenlenen Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenliği'nde Karanlık Kanyon'da base-jump gösterileri ve Rope Jump ile Dünya’nın en uzun düşüşü yapıldı. Nefes kesen atlayışlara Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’da katıldı.

Bakan Yılmaz, Sırat On Fırat’ın Yaşatacağı Adrenaline Şahitlik Etti

17 Ülkeden 40 Sporcunun katıldığı adrenalinin doruğa ulaştığı atlayışları bizzat yerinden izleyen Bakan Yılmaz’ın heyecanı gözlerden kaçmadı. Erzincan’ın Kemaliye İlçesinde bulunan 550 metre yüksekliğinde ki Karanlık Kanyon’dan yapılan paraşüt atlayışlarına bu yıl Dünya’da en yüksek Rope Jump atlayışı ve ilk kez atlayışların yapıldığı yere bir bakanın çıkması tarihe geçti.

Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenliğine katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı İsmail Yücel, Merhum Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu’nun kızı Necla Yazıcıoğlu ve Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy yapılan nefes kesen base-jump atlayışlarını 550 metre yükseklikte Karanlık Kanyon’un zirvesinde sporcuların yanından izledi.


Türkiye’nin Değil Dünya’nın En Yüksek Köprüsünü Burada İnşa Edeceğiz

Sporcuların atlayışlarını izleyerek Kalkınma Bakanlığı olarak destek verecekleri Dünya’nın en yüksek köprüsü unvanını kazanmaya hazırlanan Sırat On Fırat hakkında bilgiler veren Bakan Yılmaz, turizmin gelişmesinde Karanlık Kanyonun Türkiye ve Dünya’ya büyük bir rol alacağını belirtti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz yaptığı açıklamasında; “Erzincan Kemaliye ilçemizdeyiz. Burası Karanlık Kanyon. Türkiye’nin gerçekten muhteşem kanyonlarından bir tanesidir. Çok özellikli ve Türkiye’de bu atlamaların yapılabileceği tek yer. Türkiye’den yurtdışından çeşitli sporcuların gelip bu faaliyeti gerçekleştirdikleri bir kanyon. Muhteşem bir tabiat. Hem tarihi hem kültürel değerleriyle hem de muhteşem doğasıyla Kemaliye ilçemizin gerçekten çok önemli bir pozisyonu potansiyeli var. Rahmetli Yazıcıoğlu’ndan başlayarak gerçekten bu potansiyel tüm Türkiye’de de Dünya’ya tanıtılıyor. Biz de Kalkınma Bakanlığı olarak bir fizibilite çalışması yapıyoruz. İnşallah bizde bu anlamda sadece Türkiye’nin değil Dünya’nın en yüksek köprüsünü burada inşa edeceğiz. Bu atlamalar burada gerçekleştirilecek. Hem bu yörenin hem Türkiye’nin tanıtımına çok ciddi katkısı olacak. Bir taraftan da tabi insanların refahının artmasına turizmin gelişmesine bu tür çalışmalar katkıda bulunacak. İnşallah önümüzde ki yıllarda daha güzel bir altyapıyla buraların değerlendirildiğini göreceğiz. Bunu bütünleyecek şekilde diğer faaliyetlerde inşallah burası doğa turizmi açısından çok önemli bir merkez olacak. Kalkınma Bakanlığı olarak bundan sonra bu tür çalışmalara destek olacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.



Buradan Atlamayı Düşünürmüsünüz?

Bakan Yılmaz, gazetecilerin buradan atlamayı düşünür müsünüz? soruna karşın yaptığı açıklamasında ise; “Mümkün değil. Buradan bakmak bile çok zor zaten. Bunlar extream spor denilen yapılması güç sporlar bunlar. Herkesin yapabileceği işler değil. Yapanlarında çok özel şartlarda eğitimli insanlar olması gerekiyor. Öyle her önüne geleninde denememesi gerekiyor.

Türkiye hep deniz kum turizmiyle tanınmış. Biz biliyorsunuz hükümet olarak son 10 yılda alternatif turizm dediğimiz doğa turizmi termal turizm yayla turizmi vs. bütün bu turizm çeşitlerini artırmaya çalışıyoruz. Çok iyi bir turizm ülkesiyiz. Geçen sene 35 Milyon’un üzerinde bir ziyaretçimiz oldu. 30 Milyar dolara yakın bir gelirimiz var turizmden ama biz bunu daha çok artırmak istiyoruz. Özellikle Doğu Anadolu için turizm çok önemlidir. DAP bölge kalkınma ajansları kurduk. O kanalla turizm Doğu Anadolu için belirlediğimiz temel sektörlerimizden bir tanesidir. Ancak şunu da vurgulamak istiyorum. Turizmi diğer kanallarla birleştirmek lazım” şeklinde konuştu.



Rope Jump’da İlk Defa Dünya’nın En Uzun Düşüşü Yapıldı

Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı Başkan Yardımcısı Dr. Feridun Çelikmen ise atlayışlar ve etkinlik hakkında verdiği bilgide; “Bu tür doğa sporları rahmetli Yazıcıoğlu ile başladı. Kızı Necla Hanım o da az önce buradaydı. Halen heyecanını kaybetmemiş güzellikleri gördü. Biz bayrağı umut ediyorum ki daha iyi bir yere taşıyacağız. Bugün 40’ı aşkın yabancı sporcu 17 ülkeden buraya Kemaliye’ye geliyorsa Kemaliye biliyorsunuz merkezi yerden çok uzak. Burada bugün Dünya rekorları kırılıyorsa biliyorsunuz bugün Rope Jump’da ilk defa Dünya’nın en uzun düşüşü yapıldı.

Rope Jump, bir noktadan kendini paraşütsüz esnek ip ve harness yardımıyla yapılıyor. Esnek ipler sayesinde şok yemiyor. Sporcuların hepsinin yüzlerce saat paraşüt atlayışı var. Çok profesyonel sporcular bunlar. Tabi bunların izlemesi çok zevkli. Her şeyden daha önemlisi bu Karanlık Kanyonu Dünya’ya tanıtıyoruz.

Dünyanın en yüksek köprüsü Sırat On Fırat bu sporlar sayesinde tanındı. İnşallah köprüyü 550 metreye kurduğumuzda şuan Çin’de ki 490 metrelik köprüyü 50 metre fark ile de onu geçeceğiz. Türkiye’de hakikaten böyle Guinness Rekorlar Kitabına giren değer denildiğinde en uzun kebap, en uzun burunlu vatandaş değil de biraz daha böyle emeğe yönelik bir şey olarak daha güzel olacak. En azın bunlarla karınca kararınca bir istihdam da sağlamış olduk” dedi.


Babamın Burada Olmasını Çok İsterdim

Yine atlayışlara tanık olan Merhum Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu’nun kızı Necla Yazıcıoğlu da en büyük arzusunun babasıyla birlikte burada bu atlayışları izlemek olduğunu belirterek; “Buraya 16 yıl önce babamla gelmiştim. Karanlık Kanyon’da birlikte su kayağı yapmıştık. Buraya gelmeden önce demişti ki seni öyle bir yere götüreceğim ki Dünya’da böyle bir yer göremezsin. Hatta burası Türkiye’nin İsviçre’si bende buranın doğasının güzelliği karşısında gerçekten hayran kalmıştım. Şuanda babamsız buradayım. Ama eminim burada olsaydı çok mutlu olacaktım. Hangi ile gidiyorsa o ilin potansiyeli her neyse onu aktif hale getirmek için çok büyük bir enerjisi vardı. Şuanda burada olsaydı base jump yapardı. Tek istediğim şuan burada olup babamın base jump atlayışını görebilseydim” açıklamasını yaptı.

Jones, Kanyonun Atlayış İçin Yüksekliği Çok Süper

Atlayışa hazırlanan ve ilk kez Karanlık Kanyon’dan atlayacak olan Base Jump Sporcusu İngiltereli Levis Jones’da, ilk defa geldiğini burayı daha önce gelen sporcu arkadaşlarından duyduğunu o yüzden gelmek istediğini ve geldiğinde gördüğü kanyonun karşısında çok şaşırdığını söyledi. Yüksekliğin çok ideal olduğunu belirten Jones ayrıca; “Buranın düşüş süresinin 9 saniye olmasından dolayı diğer yerlere göre yüksek olması süper” dedi.

Yapılan açıklamaların ardından sporcular birer birer kendilerini Karanlık Kanyo’nun boşluğuna bıraktılar. Yüzlerce vatandaş çığlıklar ve korku dolu gözlerce atlayışları izledi. Şenlik kapsamında atlayışların birkaç gün daha devam edeceği öğrenildi.