Başta, çay, şeker, fındık ve kivi olmak üzere ülkemiz için stratejik önem taşıyan ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi, uluslararası piyasada tanıtımlarının yapılması, tüketiminin yaygınlaştırılması, bu alanda araştırmalar yapmak isteyenlere destek sağlanması ve bu ürünlerin değerinin arttırılması amacıyla kurulan Karadeniz Tarımsal Üretimi Geliştirme Derneği (TÜGDER) çalışmalarına başladı.
Geçtiğimiz günlerde TÜMSİAD tarafından Antalya’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Tarım, Gıda ve Gastronimi Kongresi’ne katılan TÜGDER Yönetim Kurulu Başkanı Mürşide Okumuş ve Başkan Yardımcısı İlknur Yönaçar Kongre kapsamında “Dünyada ve Türkiye’de Çay Üretimi Türkiye’deki Çay Tarımındaki Sorunlara Çözüm Önerileri” başlıklı bir bildiri sundular.
Türkiye’de çay tarımının Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Gürcistan sınırı ile Fatsa arasında uzanan bir bölgede yapıldığını belirten TÜGDER Yönetim Kurulu Başkanı Mürşide Okumuş, bu bölgede 240 binden fazla ailenin geçim kaynağı olan çayın, yıllardır bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Dünyada pestisit kalıntısı olmayan en sağlıklı çayın ülkemizde üretildiğinin altını çizen Okumuş,” Organik ürünlerin tüm dünyada tercih sebebi olduğu günümüzde başta çay olmak üzere birçok ürünümüzün uluslararası piyasalarda hak ettiği yeri bulamaması düşündürücüdür. TÜGDER olarak en büyük hedefimiz ülkemizin stratejik tarım ürünlerinin sayısını artırmak” dedi.
“Çay içmek için değil, Türk çayını stratejik bir tarımsal ürün yapmak için bir araya geldik.”
80’e yakın ülkeden katılımcının davetli olduğu 2. Uluslararası Tarım, Gıda ve Gastronim Kongresi’nde sunmuş oldukları bildiri sonrasında çok güzel dönüşler aldıklarını ifade eden Okumuş,” Çayımızın uluslararası piyasada ön plana çıkması için çay üreticileri, sivil toplum kuruluşları ve devlet yetkilileri ile bir araya gelmeli ve ortak bir yol haritası çıkarmalıyız” dedi.
TÜGDER olarakbu Kongre sonrasında çayı tanıtmak ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak için birçok ülkeden davet aldıklarının altını çizen Okumuş Kongreye katılma nedenlerini “ çay içmek için değil, Türk çayını stratejik bir tarımsal ürün yapmak için bir araya geldik.” şeklinde açıkladı.