Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde teröristlerce katledilen 33 sivil vatandaşımızın şehit edilişlerinin 29. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldılar.

Başbağlar köyü meydanındaki Kültür Evi önünde düzenlenen anma töreni, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunması ve Şehitlerimiz için dualar edilmesiyle devam eden törende, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olmak üzere devlet büyüklerinin, siyasiler ve bürokratların gönderdiği mesajlar okundu.

Daha sonra Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar, 29 yıl önce yaşananlardan ötürü başta Başbağlar şehitleri olmak üzere ülkemizde yaşanan tüm faili meçhul davalarda adaletin tecelli etmesini isteyerek; “Yaşanan acılara rağmen 'vatan sevgisi imandandır' düsturu ile vatanımız, bayrağımız ve dinimiz için şehadete yürüyen aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz." dedi.

Ardından sırasıyla; Vatan Partisi Genel Sayman Vekili Şehmuz Yıldırım, Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şehmuz Tanrıkulu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Uğur Bulut, İyi Parti Kalkınma Politikaları Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yücel, Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, Kemaliye Kaymakamı Emre Yeşilbaş, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı  Veli Ağbaba, AK Parti Erzincan Milletvekili  Süleyman Karaman yaptıkları konuşmalarda, Başbağlar katliamını kınayarak tüm Şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ettiler.

HAİN TERÖR ÖRGÜTÜ NE YAPARSA YAPSIN, BİZLERİ ASLA YILDIRAMAZ

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, konuşmasında "Kardeşliğimize zeval getiremez. Biz dün olduğu gibi bugünde hep birlikte, aynı ülkü ve idealler ile buradayız ve ebediyette kadar da burada olacağız Allahın izniyle. Erzincanımız ve Son Yurdumuz Türkiye üzerinde hain planları olanlar emellerine asla ulaşamayacaktır.

Buradan emperyalist güçlerin maşalarına sesleniyorum; Unutmayınız ki Biz Yüce Türk Milleti’nin fertleri olarak bir kilimin desenleriyiz. Doğulusu batılısı, güneylisi kuzeylisi, alevisi  sunnisi, kürdü, lazı ile biriz ve beraberiz. Bizim farklılıklarımız zenginliklerimizdir. Milletçe şiarımız’’Ayrılıkta azap,birlikte rahmet vardır’’ dedi.

ALLAH BİR DAHA MİLLETİMİZE BÖYLESİNE ACILAR YAŞATMASIN

Törende son olarak konuşan Erzincan Valisi Mehmet Makas, Başbağlar'da yaşanan katliamın birlik ve beraberliğimize yapılan bir saldırı olduğuna vurgu yaparak; "Bizim milletimiz Atatürk’ün tarifinde, 'Ne mutlu Türk'üm diyene' şiarıyla hareket edip, kendini Türk hissedebilen milletimiz tarihin hiçbir safhasında Ergenekon’dan Adriyatik'e kadar, üç kıtada at koşturduğu dönem dahil ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi dahil, hiçbir zaman zulmetmemiş bir millettir. Madımak'ta canlarımıza kıyan yüreklerimizi yakan kim ise, Başbağlar'da kurşunu sıkan ve içimizi kanatan kim ise bu milletin ferdi olmaz, olamaz. Çünkü bu milletin fertleri hiçbir zaman mazluma silah çekmemiştir. Mesele vatan, millet olmadığı müddetçe silah çekmemiş, cana kıymamış, hak hukuk olmadığı müddetçe böyle bir hareket içine girmemiştir." dedi

Vali Makas konuşmasının devamında, Allah bir daha milletimize böylesine acılar yaşatmasın diyerek, vatanımızın hiç bir zaman bölünmeyeceğini Aziz Şehitlerimizin unutulmayacağını belirterek, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diledi.

Konuşmaların ardından köyde bulunan Şehitlik anıtında duaların yapılmasından sonra, Başpınar Köyü’nde bulunan şehitlik anıtına geçerek, katliamda hayatını kaybedenler için dualar edildi.

Törene, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Tokat Milletvekili Sayın Kadim Durmaz, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, 3’üncü Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala, Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İstanbul Bölge Adalet Mahkemesi 12. Ceza Dairesi Başkanı Sayın Abdulgafar Korkmaz, İstanbul Vali Yardımcısı Yaşar Aksanyar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hüsamettin Erol, Erzincan İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Erzincan Eski Milletvekili Sebahattin Karakelle, çevre ilçelerimizin belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve vatandaşlarımız katıldı.