Erzincan Kemaliye Başbağlar köyünde 29 yıl önce 33 sivilin teröristlerce şehit edildiği Başbağlar Katliamı ile ilgili 21 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Erzincan'nın Kemaliye ilçesi Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te PKK'lı teröristlerce 33 sivilin şehit edilmesi olayıyla ilgili terör örgütü PKK/KCK üyesi oldukları tespit edilen 21 sanık hakkında hazırlanan iddianame, Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirildi.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, katliamda sorumluluğu bulunan ve terör örgütü PKK/KCK üyesi oldukları tespit edilen A.Ç, A.T, C.Ş, D.K, D.S, E.M, E.K, F.Y, H.S, H.A, H.Y, İ.H.A, İ.T.Y, M.İ, M.D, M.A, N.Ö, S.Ö, S.T, Ş.Ö. ve Ü.B. hakkında "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etti..

Yürütülen soruşturma neticesinde; şüphelilerin Başbağlar Köyüne 05.07.1993 tarihinde PKK’lı teröristlerce düzenlenen saldırı sonucunda 33 kişinin ölümüne sebebiyet verdikleri ve PKK terör örgütü adına çeşitli eylemlerde bulunduklarının, tanık beyanları, kriminal raporları ile terör örgütü mensuplarının ifadeleri yer alıyor.

Soruşturma aşamasında 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ve 20'si hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıkların ilk duruşması 17 Ekim'de görülecek.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı, şehre 150 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyünü 5 Temmuz 1993’te basıp bir saatten uzun bir süre PKK propagandası yapan bir grup daha sonra 28 erkeği kurşuna dizdi. Aralarında kadınların da olduğu 5 kişi de sığındıkları evlerin ateşe verilmesiyle yakılarak öldürüldü. Köydeki evlerin büyük bölümü, köy okulu, köy camisi ve halkevi de ateşe verildi. Saldırı sırasında, köyün telefon ve elektrik hatları da kesildi. Olay, komşu köydekilerin haber vermesiyle ortaya çıktı.

Dosya kapsamında Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında ölümleri, delil yetersizliği ve mükerrer tahkikat olması sebebi ile F. G, İ. S, M. A.K, A.U, H.B, H. A, S. G, O. Y, H. Ö, Y. Ö haklarında ek takipsizlik kararı verilmişti...