Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy 13 Mart Erzincan Depreminin 23. yıldönümü olması nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Başkan Başsoy mesajında şu görüşlerde bulundu; “13 Mart 1992 gününün üzerinden tam 23 yıl geçti. Gözlerimizin önünde halen yıkıntılar, kulaklarımızda da yakınlarını kaybedenlerin figanları taptaze duruyor.
Dünyada depremi hayatlarının bir parçası olarak bizlerden çok daha sık ve daha şiddetli yaşayan ülkeler var. Neden bizler kadar zarar görmediklerini, neden bunu bir kader olarak kabul etmeyip ellerindeki her imkanı nasıl seferber ederek bu büyük afetleri en az kayıpla atlattıklarını bir kere düşünelim. Depremlerde ölmek bu şehir insanının kaderi olmasın. Tevekkül bunu gerektirmiyor. Tedbir almadan tevekkül etmek Yüce Yaradan’ın bizlere emrettiği kader anlayışında yok zaten.
Buradan Erzincanlı hemşerilerime sesleniyorum. Deprem sigortalarında lütfen gerekli ciddiyeti gösteriniz. Biz depremle yaşamaya mahkûm bir şehrin evlatlarıyız. Bu gerçeği bilinçli bir vatandaş olarak beynimize kazımalıyız. Bu şehri bir daha yerle bir görmek istemiyoruz.
Erzincan olarak yakın zamanda yaşadığımız 13 Mart 1992 Depreminden sonra gerçekleştirilen yapılaşma kontrolleri ile sivil savunma organizasyonları ile arama kurtarma teşkilatları ile ilimiz, Türkiye’de depreme en hazırlıklı illerden biridir. Yapılarımız Türkiye’de depreme en dayanıklı yapılardır. Bayındırlık İl Müdürlüğünün kontrolünde yapılan takviye çalışmaları ile kentimizde hasar görmüş ve onarılıp depreme dayanıklı hale getirilmemiş bina kalmamıştır. Erzincan Belediyesi olarak, İmar Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren kontrolörlerimiz, yeni yapılan binalar üzerindeki kontrol çalışmalarında olması gerekenden çok daha fazla, müsamahayı kabul etmeyen bir ciddiyet içerisindedirler. Bunlarla da yetinmeden Belediye olarak Beton ve Demir Test laboratuarı kurarak, yapılan inşaatların kalite kontrolleri tarafımızdan titizlikle yürütülmektedir.
Bu vesile ile içerisinde bulunduğumuz haftanın, Çanakkale Savaşlarının başlangıcının yıl dönümü olduğunu da hatırlatmak isterim. Biliyoruz ki bu vatanın bağrında yatan şehitlerimiz, bizlerin bu gün bu huzurlu ortamda hayatımızı sürdürüyor olmamızın tek sebebidir. Türk milleti şuhedasına minnet borçludur. Çanakkale’nin ve tarih boyunca verdiğimiz bütün savaşların kahramanlarını, vatan sevdalısı yiğitlerimizi burada tekrar minnetle ve şükranla yad ediyorum.
1939 ve 1992 depremimizin şehitlerini de rahmetle anıyorum. Allah bizlere bir daha afetler göstermesin inşallah.” dedi.