Microsoft Corporation endüstri bünyesinde dijital dönüşüme yardımcı olmak üzere Shangai'de bir yapay zekâ (YZ) ve nesnelerin interneti (IoT) laboratuvarı oluşturdu.
 
Pudong Yeni Bölgesi'nin Zhangjiang Hi-Tech Park'ında 2.800 metrekarelik binada bulunan laboratuvar, 15 Mayıs Çarşamba günü işlemeye başladı. Laboratuvar devlet işletmesi olan Zhangjiang Group ile ortaklık halinde kuruldu. Söz konusu laboratuvar, dünyanın Microsoft tarafından işletilen dördüncü ve aynı zamanda en büyük laboratuvarı.
 
Microsoft laboratuvarın üye olan girişimlere "tüm alanlarda destek" vereceğini ve imalatı, perakende sektörünü, sağlık hizmetlerini, finansı ve kent inşasını da kapsayan endüstri dallarında yer alan dijital dönüşümü ateşlemek için IoT ve YZ teknolojilerini kullanacak.  
 
Laboratuvarın ilk bölüm "yetkilendirici girişimi" olarak, 300 başvuru arasından otuz Çinli ve yabancı şirket seçilmiş bulunuyor. Bunlar arasında 21 adedi Shangai’de yerleşik genç yenilikçi girişim ve ABB Engineering (Shangai) ve Pan Asia Technical Automotive Center Co. Ltd gibi çok uluslu şirketler var.
 
Laboratuvar önümüzdeki üç ila altı ay içinde girişimlere destek sağlayacak; donanım ve yazılım kaynakları, bulut hizmeti ve Microsoft ekosistemine erişim sunacak. 
 
Microsoft şirket başkan yardımcısı ve Büyük Çin Bölgesi başkan ve CEO'su Alain Crozier, Çarşamba günü "YZ ve IoT teknolojilerinin kombinasyonu ve uygulaması, küresel dijital  dönüşümün en son yön verici eğilimleridir" dedi.
 
Öte yandan bir araştırmanın IoT iş hacminin 2022 yılında 255 milyar doları aşacağını gösterdiğini ve Çin'in, bu rakamın yaklaşık dörtte birini kaplayacağını ve dolayısıyla da devasa potansiyele sahip bir piyasa olduğunu belirten Crozier, laboratuvarın girişimlere " teknoloji inovasyonlarını getirdiği kazançlı piyasa fırsatlarını" edinmekte yardımcı olmayı hedeflediğini ekledi. 
 
Micrısoft'un üye olunan diğer üç YZ ve IoT laboratuvarı Washington Redmond'nda, Çin Shanzhen'de ve Alamnya Münih'de bulunmakta.