Bilişim Uzmanı ve Yazılım Mühendisi Mehmet Burak Torun, sosyal medya dolandırıcılığına karşı uyarılarda bulunarak, ’’Hesaplarınızın güvenliğini arttırın’’ dedi.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte dünyada dijital anlamda değişim ve dönüşümün devam ettiğini belirten Torun, dünyada bir tüketim alanı haline gelen dijital medya platformlarının insanların yaşayabileceği mağduriyetlerin de önünü açtığını ve özellikle salgın döneminde dolandırıcıların daha tehlikeli olabileceğini ifade etti.

“Sosyal medya platformları size özel mesaj göndermez”

Bilişim Uzmanı ve Yazılım Mühendisi Mehmet Burak Torun, sosyal medya dolandırıcılığına karşı uyarılarda bulunarak, ’’Dolandırıcılar, bu ve benzeri taktiği her platform için deneyebiliyorlar. Instagram mecrasının tasarımının aynısını kopyalıyor. ’Hesabının telif ihlali nedeniyle 24 saat içerisinde kapanacak. Bu durumu önlemek için lütfen bu linkten bilgilerinizi doğrulayın’ mesajını özel olarak gönderiyorlar. Dolandırıcılar, hesabı çalınan kullanıcıların arkadaşlarından para isteyerek dolandırıcılık işlemlerine devam ediyor. Oltalama dediğimiz bu taktik ile kullanıcıların Instagram hesabına erişebiliyorlar. Hatta bazı kullanıcılar mail şifrelerini aynı yaptıkları takdirde maillerini de çaldırabiliyorlar” dedi.

“Önce bildirmeniz gerekir”

Linke tıklayan kullanıcılarla ilgili önemli uyarılarda bulunan Torun, ’’Peki hesabı çalınan kişi ne yapmalı? Hesap ele geçirildiğinde Instagram ile iletişime geçerek hacklendiğinizi anlatmanız gerekiyor. ’Ayarlar’ kısmından ‘Yardım Merkezi’ne gidiyorsunuz. Bu kısımda ‘Giriş Yapma ve Sorun Giderme’ bölümünü tıklıyorsunuz. ’Hesabımın bir başkasının eline geçtiğini düşünüyorum’ bölümüne giriş yapıyorsunuz. [email protected]’dan e-posta adresinizin değiştiğini bildiren bir mail aldıysanız, ‘bu değişikliği geri al’ı tıklayın. Eğer şifreniz değiştirildiyse Instagram’dan bir giriş bağlantısı veya güvenlik kodu talep edin. Giriş bağlantısına erişmeniz için ‘Giriş’ ekranında ‘Yardım al’ veya ‘Şifreni mi unuttun’ seçeneklerine sırayla tıklayın. Hesabınıza dair kullanıcı adını, e-posta adresini veya telefon numarasını girin ve ardından ‘ileri’ye tıklayın. E-posta adresinizi ya da telefon numaranızı seçin ve ardından ‘giriş bağlantısı gönder’e dokunun. Yine de hesabınızı geri alamazsanız ‘daha fazla yardıma ihtiyacım var’ linkini tıklayarak gerekli yönlendirmeleri yapın. ‘Bu işlerden hiç anlamam’ diyorsanız vakit kaybetmeden bir siber güvenlik uzmanından destek almalısınız” dedi.

"Çift doğrulama seçeneği aktif edilmeli"

Torun, alınması gereken güvenlik önlemleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Uygulamadan çift doğrulama seçeneğini kesinlikle aktif etmeniz gerekir. Bunların yanı sıra aşağıdaki uyarıları da dikkate almalısınız. Instagram hesabınızı Facebook’a bağlayın. En az 16 karakterden oluşan içerisinde büyük harf ve küçük harflerin harmanlandığı, aynı zamanda özel karakterler içeren bir şifre oluşturun. ’İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması’ seçeneğinden Kimlik Doğrulama Uygulamasını (Önerilir) aktif edin. Mail ve Instagram şifreleriniz aynı olmasın. Özel mesaj yoluyla gelen hiçbir linke tıklamayın. Özelden arkadaşlarınızdan gelen para vb. talepler gelirse cevaplamayın.”