Vatandaşın ödeyemediği kredi kartı borcunun acısını bankaların esnaftan çıkardığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “POS cihazı ile yapılan alış verişlerde bankalar esnafın parasını 39 gün kullanıp daha sonra hesaba aktarıyorlar” dedi. 
Alış verişin yapıldığı günün ertesi günü hesaba aktarılan paralar için binde 8 ile binde 11,5 arasında değişen komisyonlar alındığını ifade eden Palandöken, “Komisyon ödemek istemeyen esnaf ise, 39 gün sonra parasını alabiliyor. Sonuçta bankalar bu işten 1 milyar 200 milyon komisyon kazanıyor. Üstelik bu komisyon esnafın vatandaştan alıp devlete yatırdığı KDV’den de alınıyor. Komisyonlar hiç değilse vergisiz hasılat üzerinden alınmalıdır. Kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı 1 milyon 600 bini aşmıştır. Piyasaların durgunlaşmasıyla beraber geliri azalan vatandaş karta yükleniyor. Kredi kartı borcunu ödeyemeyince de yeniden nakit alış verişe ve veresiye usulüne dönüyor. Bu da kayıt dışılığı artırır” şeklinde konuştu.

“TAKSİTLİ ALIŞVERİŞLERDE SENET GERİ GELEBİLİR”
Bankaların POS komisyonlarının, piyasaların durgunlaştığı dönemlerde esnafa daha da ağır gelmeye başladığını kaydeden Palandöken, “Bu gidişle eskisi gibi taksitli alış verişlerde senet uygulaması yeniden başlayacak. Bankalara komisyon ödemek istemeyen esnaf, senet düzenlemek suretiyle taksit yaparak kendi alacağını kendisi takip edecek. Çünkü bankaların kredi kartlarından aidat almama konusundaki dirençlerini anlamak mümkün değil. Bankalar, POS kullanımının karşılığını esnaftan fazlasıyla zaten alıyor. Bu bedel, esnaftan alınıyorsa kart aidatı neden alınıyor, kart aidatı alınıyorsa esnaftan neden komisyon alınıyor” dedi.