1 Mayıs Erzincan’da kutlandı 1 Mayıs Erzincan’da kutlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erzincan İl Başkan Yardımcısı Gürhan Can, açıklamasına başlarken Türk milletinin vatanını canından aziz bildiğini vurgulayarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak ve Suriye'deki görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkerenin TBMM'den onay aldığını belirtti.

Can, CHP'nin Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisi olduğunu hatırlatarak, teröre karşı verilecek mücadeleyi desteklediklerini belirtti.

Ancak açıklamasının devamında, tezkere metnindeki bazı sakıncaları dile getirdi. Bu sakıncalar arasında, yabancı askerlerin Türkiye'ye gelişine izin veren maddeye dikkat çekti.

"Söz konusu tezkere, yabancı askerlerin Türkiye topraklarına gelmesine izin vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kendi ordusu yok mudur? Askerlerimiz, polisimiz, korucularımız ne için mücadele etmektedir?" diyen Can, yabancı askerlerin kim olduğunu ve Türk ordusunun bu askerlerin yapamadığı bir görevi neden yapması gerektiğini sordu.

Can, ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilen bu itirazın müzakere edilmeden gündemden düşürüldüğünü ve bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti.

"Aziz Milletimiz bilmelidir ki, Cumhuriyet Halk Partisi, 'terörle mücadele' adı altında, yabancı askerlere vatanımızın kapılarını açan maddeye itiraz etmektedir. Yabancı askerler, işgal anlamına gelir." şeklinde konuşan Can, aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi'nin sessizliğine de değindi.

Ardından, Gürhan Can, "Sizin için 'meşru-gayrimeşru yabancı asker' ayrımı olabilir. Ama vatan toprağını namus bilen bizler için böyle bir ayrım yoktur, olmayacaktır." diyerek açıklamasını tamamladı.