E-Arşiv fatura sistemine dair bilinmesi gereken her detay, başta büyük işletmeler olmak üzere cirosu belirlenen tutarın üstünde olan her işletmeyi yakından ilgilendirir. E-Arşiv fatura uygulaması, e-fatura zorunluluğu olmayan alıcılara kesilen tüm faturaların e-arşiv yönetmeliğine uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesini ve elektronik ortamda alıcılarına iletilmesini sağlar.

İnternet üzerinden mal veya hizmet satışı yapan işletmeler için 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren GİB’e günlük olarak bildirilen e-arşiv fatura zorunlu hale gelmiştir. Bu sebeple GİB E-arşiv işletme sahiplerinin ekstra hassas davranması gereken bir konu haline gelmiştir.

E-Arşiv Fatura Ne Demek?

E-arşiv fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde oluşturulan ve dijital ortamda saklanan fatura türleridir. E-Arşiv belgeler, klasik usulde kâğıt fatura ile aynı mahiyette olup, sadece elektronik ortamda düzenlenmeleri bakımından farklılık göstermektedir. Resmi olarak hizmet ve mal teslimatında satıcı ve alıcının durumuna göre E-arşiv fatura uygulaması zorunluluğu bulunur.

E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

Fatura kesme işlemleri, sistem değişikliği yapılmadan da gerçekleştirilebilir. Kesim işlemi esnasında herhangi bir mali mühür şartı aranmaz. Sadece şahıs firmaları için basılı faturanın teslimatında e-imza kullanılması zorunludur.

E-Arşiv faturalar bazı entegratörler tipleri aracılığıyla da kesilebilir. Entegratörlerle yapılan anlaşma sonrasında fatura düzenleme ve kullanım hakkı, yasal şartlar çerçevesinde e-arşiv fatura sorgulama ve kesim işlemleri gerçekleştirilir.

E-Faturaya geçilerek e-arşiv şeklinde fatura düzenlemek istiyorsanız, ilk olarak GİB e-arşiv portalı üzerinden mali mühür kullanarak başvuru yapmanız gerekmektedir.

E-Arşiv Fatura ile E-Fatura Uygulaması Arasındaki Farklar

İki uygulama arasındaki farklar genellikle ana hatlarıyla kendini gösterir. İki işlemin arasındaki fark öncelikli olarak başvuru yöntemlerinden kaynaklanır. E-Arşiv fatura ile e-fatura uygulaması arasında bulunan farklılıklar şu şekilde açıklanabilir:

•         Zorunlu olsun ya da olmasın tüm firmalar e-faturaya geçebilir. Ancak yıllık cirosu belli bir seviyenin üzerinde olan firmalar ve bazı sektörler için e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.

•         Faturalı e-arşiv fatura portalı isteyen tüm firmalar. Entegratörler sayesinde e-fatura dışı kullanıcılar da e-arşiv işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

•         E-Faturaya geçen mükellefler sadece faturalarını sistem üzerinden iletirler.

•         E-Arşiv fatura portal sistemi üzerinden veya çıktı olarak iletilebilir.

Bunlara ek olarak e-arşiv fatura sorgulama işlemlerinde zaman damgası göze çarparken, e-faturalarda zaman damgası bulunmaz.

GİB Portal ile E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

E-Arşiv fatura GİB portal aracılığıyla kesildiği esnada verilen işlem adımları izlenir:

•         GİB e-arşiv fatura portalı üzerinden “Kullanıcı Bilgileri” alanından sisteme giriş sağlanır.

•         Bağlantı kurulan e-arşiv fatura portal giriş sekmesinde sayfanın sol köşesinde bulunan panelden Fatura Oluştur butonuna tıklayın.

•         Sonrasında karşınıza çıkan soruları doğru bir şekilde cevaplamanız gerekir.

•         Daha sonra fatura dahilinde olan mal veya hizmet bilgisi eklenir.

•         En son fatura tutarı ilgili bölüme yazılır.

•         Onay için “Fatura Oluştur” seçeneğine tıklayın ve şablon olarak taslaklara faturayı kaydedin.

•         Taslaklar bölümüne kaydedilen fatura, daha sonrasında düzenlenen dosyalar alanında GİB e-arşiv imzası tarafınca onaylanır. İmza portal e-arşiv sonrası GİB faturaları yeniden düzenlenemez veya iptal edilemez.

Onay sürecinden sonra e-arşiv portal ile oluşturulan fatura elektronik ortamda veya kâğıt çıktısı alınarak karşı tarafa iletilebilir.

Soluto ile iletişime geçerek zamandan tasarruf ederken e-arşiv ve e-fatura işlemlerinizin profesyonel kişiler tarafından yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca daha detaylı bilgi sahibi olmak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz;

https://www.soluto.com.tr/e-arsiv/

Sıkça Sorulan Sorular

E-Arşiv Faturaları Kimler için Düzenlenir?

E-Arşiv faturaları, e-fatura ile yükümlü olmayan kişi ve kurumlar için düzenlenir.

E-Arşiv Fatura Sistemine Kısmi Geçiş Bulunur mu?

Şirketin toptan, e-ticaret, perakende ve tüm mağazalar gibi tüm satış kanallarının aynı anda e-arşiv sistemine geçiş yapması zorunludur. E-Arşiv fatura sistemine kısmi geçiş yoktur.

E-Arşiv Fatura Kaç TL’ye Kadar Kesilebiliyor?

Fatura tutarı 2000 TL’yi aştığında E-Arşiv fatura düzenlenmesi zorunludur.