Erzincan’ın Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerinden oluşan bir gurup, Bilişim Gençlik Projesi kapsamında, sosyal hayatta karşılaşılan sorunlara çözüm buldular. 10 ve 11. Sınıf öğrencilerinden oluşan 13 kişilik gurup, 6 farklı proje geliştirdi. Projeler içerisinde yer alan ‘Kayıp Bul Projesi’ Vanlı 16 yaşındaki Aysel Ergin ve üç arkadaşına ait.

            171’i yatılı toplam 237 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, birbirinden ilginç projeler ortaya çıkardı. Bilişim Gençlik Projesi kapsamında hayatta karşılaşılan sorunlara çözüm üreten yetenekli genç öğrenciler, 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde projelerini hayata geçirdi. Koordinatör öğretmenleri Emre Avuçlu ve Berrin Avuçlu’dan destek alan 13 öğrenci, 6 projeyi bitirmeyi başardı.

Yapılan 6 proje içerisinde en dikkat çekici olanı, Van’ın Erciş nüfusuna kayıtlı ve 2 yıldır Kız Teknik ve Meslek Lisesinde öğrenim gören, Enver Hatim Ergin’in 7 çocuğundan birisi olan Aysel Ergin ve 3 arkadaşına ait. Van’da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde teyzesi, halası ve bazı akrabalarını kaybeden Aysel Ergin, enkaz altındaki insanlara ulaşmak için ‘Kayıp Bul Projesi’ni tasarladı. Uzun bir sopanın bir ucuna hareket eden varlıklara karşı duyarlılık gösteren sensör koyan ve diğer bir ucuna da bu sinyali gösteren ledler yerleştiren öğrenciler, en kaz altında bir canlının hareket etmesi durumunda alacakları sinyal ile kişinin yerini kolaylıkla tespit edebiliyorlar.

Van depreminin ardından yaşanılan olaylardan çok etkilendiğini ve enkaz altında kalan çok sayıda insana ulaşılmakta zorlanıldığı için böyle bir çalışma yaptıklarını söyleyen 16 yaşındaki Aysel Ergin, “Depremlerde daha az insanın hayatını kaybetmesi için bu çalışmayı yaptık. Yaptığımız cihaz ile enkaz altında kalan bir kişiye daha kolaylıkla ulaşabiliriz. Ben depremde yakınlarımı kaybettim ve bu şekilde bir proje yapmaya karar verdim” dedi. Aynı proje içerisinde yer alan öğrenciler ise yaptıkları ‘Kayıp Bul Projesi’nin çalışmasını anlattılar.

Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi Bilgisayar Öğretmeni Emre Avuçlu, Bilişim Gençlik Programı kapsamında öğrencilerin hayatta karşılaşılan sorunlara karşı projeler yaptıklarını vurgulayarak, “Ortaya çıkan projeler, hayatta karşılaşılan sorunlara çare oluyor. Öğrenciler 1 ay içerisinde bu projeleri ortaya çıkardılar. Yapılan projelerin tamamı başarılı olmuştur. Bu projeler geliştirilebilir. Öğrenciler burada kendi düşünce ve fikirlerini ortaya koyarak, hayata geçirmişlerdir” dedi.

            Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, ‘Havayı Temizle’, ‘Çarpmaz’, ‘Kayıp Bul’, ‘Rahatlat’, ‘Yol Göster’ ve USB ile Isıtıcı Terlik’ projelerini yaptılar.