LONDRA (AA) - Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Üst Yöneticisi Emrah Öz, Birleşik Krallık'taki yatırımcıların Türkiye'deki yatırım fırsatları ile yakından ilgilendiğini belirterek, "Önümüzdeki bir yıl süresince güzel yatırımlar bekliyoruz. Türkiye'nin kendi coğrafyası içerisinde bir sıkıntısı olmaz ise yatırımların artarak devam edeceğini düşünüyoruz." dedi.

Emrah Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son derece sakin olduğu son 8-9 aylık dönemde büyüme rakamlarının pozitif yönde çıkmasının yatırımcıların gözünü biraz daha açtığını söyledi.

Öz, "Yaz aylarından bu yana Türkiye’ye yapılacak yatırımlar için kulağımıza fısıltılar gelmeye başladı. 'Biz Türkiye’de şunu yapmak istiyoruz', 'bu pazara girmek istiyoruz' gibi... Bize danışmak üzere bazı firmalar geliyor. Önümüzdeki bir yıl süresince güzel yatırımlar bekliyoruz. Türkiye’nin kendi coğrafyası içerisinde bir sıkıntı olmaz ise yatırımların artarak devam edeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Birleşik Krallık arasında ticaret hacminin hızla arttığına işaret eden Öz, "Türkiye Birleşik Krallık’a, Birleşik Krallık’ın bize sattığından daha fazla mal satıyor. İngiliz hükümeti bunun daha da artırılması gerektiğini düşünüyor." dedi.

"Türkiye ve Birleşik Krallık, birbirleri için büyük fırsatlar sunuyor"

Emrah Öz, Birleşik Krallık’ın Türkiye ile karşılıklı ticaret ve yatırım ortamının geliştirilmesine özel önem verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"İngiliz hükümetinin şu an yürüttüğü bir pilot proje var; doğrudan dış yatırım projesi... Bu, hükümet tarafından yeni açıklanan bir proje... Halihazırda 6 ülkede deneniyor. Bunların içerisinde Türkiye de var. Amacı, bu 6 ülkede dış yatırımı daha da aktif hale getirmek. Birleşik Krallık hükümeti, halihazırda KOBİ'ler, firmalar daha da fazla yatırım yapsın, global olarak varlıklarını daha da büyütsün istiyor. Şu anda Türkiye bu pazarlardan bir tanesi... Dünya üzerinde uygulanacak bu projenin deneme ayaklarından biri Türkiye..."

Birleşik Krallık'taki yatırımcıları Türkiye'de yatırım yapmaya davet ettiklerini belirten Öz, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın birbirleri için büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Öz, Birleşik Krallık'taki yatırımcıların Türkiye'deki yatırım fırsatları ile yakından ilgilendiğini, Birleşik Krallık ve Türkiye için üçüncü ülkelerde de ortak yatırım ve iş fırsatlarının mevcut olduğunu söyledi.

"Türkiye Asya ve Avrupa’ya açılan kapı durumunda"

Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ilişkilerin son yıllarda büyük ivme kazandığını vurgulayan Öz, "Brexit’i biraz da Birleşik Krallık’ın farklı piyasalara bağımsız olarak açılması olarak görüyorum. Türkiye Asya ve Avrupa’ya açılan kapı durumunda." ifadesini kullandı.

Muhabir: Gökhan Kurtaran